Publicitat
Cultura i Espectacles

Flamenc des de l’esperit

El guitarrista Rafael Fernández oferirà dissabte a nit, a la Nova Jazz Cava, el seu segon àlbum, “Espiritual”,

El guitarrista de Cornellà presenta aquesta nit el seu segon treball i ja prepara el seu tercer disc

El flamenc des del fons de l’esperit de Rafael Fernández arriba aquest dissabte a la nit a la Nova Jazz Cava. El guitarrista de Cornellà presentarà el seu segon treball discogràfic, “Espiritual”, un disc que ja va escenificar l’any 2019, en el marc del 36è Festival d’Art Flamenc a Catalunya, en el qual va encarregar-se de tancar el certamen. Tot i que semblava encaminat al cant, Fernández ha fet de la guitarra la seva bandera.

Aquest àlbum que desenvoluparà en directe a la Nova Jazz Cava, explica Fernández, “és un camí intern meu, on he volgut plasmar els estats d’ànim pels quals ha passat la meva ànima” durant el període que escrivia la seva música. En resum, comenta, “Espiritual” és com “desfogament musical d’alguna cosa que passa per dins meu” i ha volgut que es posi en solfa en la seva música.

“Ha estat com un estudi personal, però també un estudi musical i és quan he fet més èmfasi en el llenguatge amb el qual jo m’expresso amb la música, que és el flamenc”, afegeix. En aquest segon treball s’ha submergit i inspirat en harmonies i cants religiosos de les més influents cultures d’on neix el flamenc, com són, les cultures àrab, jueva, cristiana o hindú.

Està molt viu

Opina que el flamenc està molt viu, perquè “és molt de la gent, visceral i de la terra”, encara que apunta que “ara sembla que n’hi una mica menys, amb tot això de les fusions i sembla que el vulguin canviar, perquè en alguns àmbits de la societat, no està gaire ben vist” i es veu com una cosa de poca qualitat, però reclama que “és una música molt rica, de les més riques que hi ha”. Diu que, a vegades, hi ha reticència a anar a concerts de flamenc. Tanmateix, afirma que, “després, quan hi van, els hi agrada”.

Amb “Espiritual”, estem davant d’una música amb un gran contingut emocional, amb una barreja idíl·lica de sons i textures, d’una gran riquesa harmònica i melòdica, si bé, sense perdre l’essència del flamenc més autèntic i acompanyat per un elenc de luxe.

Juntament amb el guitarrista de Cornellà, actuaran Nene Maya, que s’encarrega del baix i la mandolina, Nelson Doblas (que substituirà a Joao Silva, l’habitual), del violí, Lucas Balbo, encarregat de la percussió, mentre que David de José posarà la veu mentre que Ivan Alcalá, que farà una col·laboració especial, ballarà.

Durant la pandèmia va aprofitar per formar-se encara més i no va parar d’estudiar. Ara compta amb un estudi propi “on puc gravar els meus propis discos” i ja treballa en un tercer disc de guitarra flamenca, que comenta que tindrà per títol “La senda del destino”. Serà una altra classe de disc, explica, i agrega que “serà diferent, amb altres tipus d’arranjaments, més americà”. Un treball menys visceral que els anteriors i que serà “amb més producció, per fer un salt en el so”. Per exemple, en el flamenc no es fan servir les guitarres acústiques i, en aquest nou àlbum, molt possiblement, les introduirà.

El flamenc és la seva vida, reconeix, tot i que, en principi, semblava que estava decantat a ser ballador. “Anava a ballar perquè la meva mare era professora de ball i em portaven a les seves classes de sevillanes”, rememora. Però no era una cosa que li suposés una gran atracció.

“La guitarra la vaig trobar al carrer, amb els amics” i, quan va començar a tocar la guitarra del seu germà, a la família van veure que, potser, aquesta era la seva veritable vocació i van fomentar el seu aprenentatge, assenyala.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Flamenc des de l’esperit
To Top