Publicitat
Diners

BBVA revisa a l’alça l’economia en 2019 fins al 2,3% malgrat els elevats riscos 

El servei d’Estudis del BBVA ha revisat a l’alça la previsió de creixement de l’economia espanyola per a 2019 i estima que el PIB creixerà el 2,3%, una dècima més del seu anterior pronòstic i del Govern en funcions, encara que alerta que continua havent-hi elevats riscos. Segons l’informe "Situació Espanya, publicat ahir pel BBVA Research, el PIB espanyol segueix una senda de desacceleració i augmentarà l’1,9% en 2020, ja que el creixement global s’estabilitzarà en nivells més baixos.

De moment per a aquest any s’espera que la taxa de creixement intertrimestral se situï entre el 0,5% i el 0,7% i que se sustenti en els efectes positius per a Espanya d’una política monetària més acomodatícia i de preus del petroli més baixos. De complir-se aquest escenari, en 2019 i 2020 es crearien al voltant de 810.000 llocs de treball i la taxa d’atur es reduiria fins a l’entorn del 12,2% a finals de l’any pròxim. No obstant això, la situació de vulnerabilitat de l’economia continua sent alta a causa de les tensions sobre el comerç mundial entre els EUA, la Xina i la UE i la incertesa política que hi ha a Espanya, que continua "en nivells alts i continua sent una de les principals fonts d’inestabilitat". El responsable d’Anàlisi Econòmica del BBVA Research, Rafael Doménech, creu que aquesta situació "ve des de lluny" i caldria preguntar-se si "ens hem acostumat a viure ja amb això".

Fragmentació
Va ressaltar que la incertesa econòmica, que resta entre 2 i 3 dècimes al creixement del PIB, se situa en nivells per sota dels quals va registrar en moments electorals anteriors. L’entitat alerta que la fragmentació de l’espectre polític conseqüència de les eleccions generals fa més difícil aconseguir acords i continuar amb la recuperació. Per al BBVA Research, el to de l’impuls fiscal pot canviar durant la segona part de l’any si finalment hi ha Govern. S’espera a més que la recuperació ajudi a reduir el dèficit públic fins a l’1,9% del PIB en 2020, encara que els analistes del BBVA pronostiquen que per complir amb els objectius de dèficit marcats per Brussel·les caldrà augmentar impostos o reduir el creixement de la despesa pública.

Sobre la política fiscal, el document assenyala que la probabilitat que s’aprovin uns Pressupostos Generals de l’Estat per a 2019 descendeix i avisa que el retard en la presa de possessió dels nous governs (central i autonòmics) podria alentir la presa de decisions. La falta de consensos cobra rellevància davant el possible esgotament de la política monetària expansiva del Banc Central Europeu (BCE).

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top