Publicitat
Diners

AEI Tèxtils, fomentant l’economia circular i la sostenibilitat al sector

Promoure l’economia circular i la sostenibilitat al sector tèxtil, especialment en l’àmbit dels tèxtils tècnics, ha estat una de les prioritats de l’AEI Tèxtils, el clúster de tèxtils tècnics de Catalunya, en els darrers anys. Ho demostren els diversos projectes i iniciatives que s’han dut a terme, com els projectes europeus MIDWOR i FLAREX (cofinançats pel programa LIFE de la Comissió Europea) o els projectes en l’àmbit català PACTEX i ECODISTEX (cofinançats per l’Agència de Residus). Diverses empreses membres del clúster han participat directament en aquests projectes, que els han permès, d’una manera o altra, aplicar mesures per a incrementar la sostenibilitat dels seus productes o processos.

D’altra banda, l’AEI Tèxtils ha presentat i fet difusió dels resultats dels projectes en diversos fòrums nacionals i internacionals, fent promoció també de les bones pràctiques de les seves empreses membres. Destaca la participació en les conferències organitzades durant Colombiamoda 2018, on l’AEI Tèxtils va impartir, davant de més de mil experts, la ponència “Sostenibilidad y economía circular: oportunidad para incrementar la competitividad de la industria textil”.

També és notable la participació del clúster en les diverses reunions de treball organitzades per la CE on es discuteix la sostenibilitat dels productes químics per a l’acabat de materials tèxtils i les seves perspectives de futur. Un exemple és el taller d’innovació i definició de l’estratègia de gestió de productes químics, organitzat pel Directorat de Medi Ambient de la Comissió Europea a Brussel·les el gener de 2019.

Guies sectorials
Gràcies a l’experiència adquirida en aquests anys i a la confiança de les empreses membres del clúster, es varen presentar cinc projectes de foment de l’economia circular a la convocatòria 2019 de l’Agencia de Residus. Els cinc projectes han estat aprovats i començaran aquest gener. Dos dels projectes els coordina l’AEI Tèxtils i compta amb la col·laboració del centre tecnològic LEITAT per desenvolupar guies sectorials i activitats de comunicació dirigides a la implementació de mesures sostenibles enfocades a l’economia circular. Es tracta de SUSTEX i CIRCULARTECH.

Els altres tres projectes estan liderats per tres membres del clúster: Technitiger, Etisilk i Hilaturas Arnau amb l’objectiu d’analitzar accions de millora individuals en la sostenibilitat i circularitat dels seus productes i serveis. L’AEI Tèxtils col·laborarà en diverses tasques en el marc dels tres projectes.

Les dues primeres empreses desenvoluparan nous productes a partir dels residus dels seus processos productius. L’empresa Hilaturas Arnau, seguint amb la seva filosofia d’oferir al mercat fils basats en la innovació, desenvoluparà una gamma de fils biodegradables, mitjançant la mescla de materials respectuosos amb el medi ambient.

Un altre membre de l’AEI Tèxtils, l’empresa Pont, Aurell i Armengol, ha obtingut finançament en aquesta mateixa convocatòria, per al desenvolupament de nous productes a partir de la valorització de moquetes i teixits de revestiment.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top