Publicitat
Diners

El programa Reempresa salva 620 pimes del tancament el 2019

El Centre de Reempresa de Catalunya, el mercat de compravenda de petites i mitjanes empreses que la patronal egarenca Cecot i Autoocupació van posar en marxa l’any 2011, ha evitat el tancament de més de 620 empreses durant el 2019. Aquestes dades representen un increment del 17,7% de casos d’èxit respecte a l’any 2018. Segons les dades facilitades per Reempresa, el total de 623 reempreses d’èxit del 2019 han generat una inversió induïda de més de 27,4 milions d’euros i han evitat la pèrdua de més de 1.650 llocs de treball a Catalunya.

Per sectors, el 35% dels casos d’èxit registrats corresponen a empreses del sector comerç, seguit de les empreses del sector hostaler (31,5%) i de serveis (27%). Així doncs, aquests tres sectors acumulen més del 93% del total de reempreses d’èxit. Per altra banda, les empreses del sector industrial han representat el 5,5% del total de casos d’èxit del servei i l’1% restant correspon a empreses de la construcció, les reformes o el sector agropecuari. Amb tot, el Centre de Reempresa de Catalunya va tancar l’any 2019 assolint la xifra de 2.675 reempreses d’èxit, generant una inversió induïda de més de 122 milions d’euros i superant els 7.200 llocs de treball salvaguardats.

Per Antoni Abad, president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, "aquestes dades només són un reflex de la gran tasca, dedicació i esforç de tot l’equip de tècnics i tècniques de Reempresa, i també del compromís d’institucions públiques i altres entitats que han fet una aposta decidida per fomentar la transmissió de negocis en funcionament".

Alternativa real
Albert Colomer, director tècnic de Reempresa i president d’Autoocupació, va destacar que "Reempresa continua situant-se, i ho fa cada vegada de manera més notable, com una alternativa real a la creació d’empreses". A més, Colomer també va remarcar que "esperem assolir les 3.000 reempreses d’èxit durant la primera meitat del 2020, una xifra que més enllà de la importància numèrica, ens anima a seguir treballant per evitar que més negocis viables abaixin la persiana per falta de relleu".

Gairebé el 75% de les transmissions de negocis que s’han produït des del 2011 han tingut lloc a la província de Barcelona. La demarcació de Tarragona acumula el 9,59% dels casos d’èxit i la de Girona la segueix de molt de prop, amb el 9,54% de les reempreses d’èxit. Lleida registra, ara com ara, el 6,19% de les transmissions del país.

El 31,5% de les reempreses d’èxit s’han cedit perquè el seu empresari o empresària tenia intenció de jubilar-se. Així doncs, la jubilació és amb diferència el principal motiu de cessió de negocis seguit del canvi de professió (que és el motiu de cessió en el 12.6% dels casos) així com els motius personals (12.3%) o els problemes de salut (8.5%).

El Centre de Reempresa de Catalunya també ha fet públics els preus que s’han pagat, de mitjana, per a la compravenda d’empreses a través del seu servei, destacant els negocis del sector industrial (167.000 euros), de la construcció (138.000 euros) i agropecuari (100.000 euros) com els que s’han venut amb preus més elevats mentre que els negocis del sector serveis (50.500 euros), el comerç (33.950 euros) i l’hostaleria (33.400 euros) registren els preus més baixos. Si bé existeix certa paritat entre el gènere de les persones que s’adrecen a Reempresa per vendre el seu negoci (el 55% són homes i el 45% dones), a l’hora d’emprendre i comprar un negoci en funcionament les dones encara representen un 40% del conjunt de persones reemprenedores davant del 60% restant que són adquirides per homes. Així i tot, la tendència general és que cada vegada són més les dones que decideixen adquirir un negoci a través de Reempresa.

El 40% de les persones reemprenedores que han adquirit un negoci en funcionament es trobaven en situació d’atur i el 55% estaven en actiu. El 5% restant correspon a aquelles persones que, a l’hora d’adquirir el negoci, es declaraven laboralment inactives (estudiants majors de setze anys, prejubilats i jubilats, entre d’altres).

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top