Publicitat
Diners

La fusió BBVA-Sabadell salta pels aires

No ha pogut ser. La fusió entre BBVA i Banc Sabadell, que les dues entitats portaven perfilant dues setmanes i que hagués creat el segon grup financer espanyol, ha fracassat finalment per qüestions de diners i poder, no necessàriament en aquest ordre. Banc Sabadell es va desplomar ahir gairebé un 14% en borsa mentre que BBVA va pujar un 5% després de comunicar les dues entitats que donen per acabades les negociacions que mantenien per abordar una eventual fusió. Les accions del Sabadell van baixar un 13,58% en la sessió, el major descens de l’Ibex 35, i van tancar en 0,3476 euros, tot i que van arribat a perdre un 18% en l’obertura. Els títols del BBVA van guanyar un 4,99%, la pujada més acusada del selectiu, i es van situat en 3,958 euros.

Les dues entitats van comunicar la passada matinada al supervisor del mercat espanyol, la CNMV, que donaven per finalitzades les negociacions que mantenien per a la seva fusió, a causa, van precisar el Sabadell, de diferències al voltant de l’equació de bescanvi accionarial entre les dues, estretament unit al repartiment de poder.

Fins ahir mateix, l’operació semblava avançar a bon ritme i, segons els acords preliminars aconseguits a principis de la setmana, la presidència executiva del futur grup quedava en mans de Carlos Torres Vila, que ja ocupa aquest lloc al BBVA, i la vicepresidència no executiva era per Josep Oliu, el president del Sabadell.

Copresidència
I aquí podria estar, precisament, una part del problema, doncs, segons diverses fonts consultades, Oliu voldria plantejar una copresidència del grup amb Torres Vila i aquest no estaria disposat a cedir ni un mil·límetre. "Sabadell volia obtenir més del que aporta", expliquen.

A més, tant el BBVA com el Sabadell tenen una llarga trajectòria i una àmplia experiència en fusions, sempre manant ells, pel que és poc probable que Oliu i el seu conseller delegat, Jaume Guardiola, es trobessin còmodes sent aquesta vegada els "conquerits".

En qualsevol cas, la veritat és que BBVA, que només admet diferències econòmiques com a motiu de la ruptura, no ha tingut pressa en cap moment des que es va anunciar, fa gairebé dues setmanes, que efectivament mantenien converses, cosa que era poc menys que un clam al mercat. BBVA havia anunciat aquell mateix dia la venda de la seva filial nord-americana BBVA USA, per 9.700 milions d’euros, el que li proporcionaria un excedent de capital de 300 punts bàsics, uns 8.500 milions d’euros, que aportarien al banc "flexibilitat estratègica" per invertir, fet que el mercat va interpretar immediatament com un projecte de compra.

En solitari
Ara, el Banc Sabadell es planteja seguir endavant en solitari i es proposa desenvolupar un nou pla de negoci que prioritzarà el mercat domèstic, de manera que podria estudiar vendre TSB, la seva filial britànica, que li ha donat més d’un maldecap aquests anys, com la seva adaptació tecnològica, i fins i tot desprendre’s del seu negoci a Mèxic. Però els problemes no han acabat per al banc català, un dels més potents en el mercat espanyol en el negoci d’empreses, que és precisament un dels que més patiran quan s’acabin les ajudes i calgui repagar els crèdits ICO, creuen els analistes consultats.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top