Publicitat
Diners

El canvi climàtic, nou escenari per a les inversions

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

El canvi climàtic és una realitat. Les inundacions, les onades de calor i els incendis forestals s’han multiplicat per cinc en els últims 50 anys. La factura d’aquests desastres ha ascendit a 3,64 bilions de dòlars i més de dos milions de persones han perdut la vida. En el terreny econòmic, segons l’FMI, per a un país subdesenvolupat que tingui un clima amb una temperatura de 25 graus anuals, cada pujada d’un grau suposa una caiguda del PIB d’1,2%.

En general, hi ha dos grans tipus de riscos vinculats al canvi climàtic. Els primers són físics, i estan relacionats amb l’augment de fenòmens extraordinaris les conseqüències dels quals són a més llarg termini, com l’augment de l’escalfament del planeta o del nivell del mar. Els segons són els de transició, i són aquells relacionats amb allò que ha de passar perquè es produeixi el canvi cap a un model de societat menys contaminant.

El món financer i els inversors analitzem aquests riscos i intentem mitigar-los per tal de millorar el retorn de les carteres de valors. Aquest examen ha de ser multiescenari, i és l’inversor el que ha de decidir amb quin escenari se sent més alineat i en funció d’això abordar les seves inversions. Hi haurà guanyadors i perdedors en les empreses i sectors, per exemple el subsector del carbó, que pot ser un dels més penalitzats a nivell de rendibilitats futures, o el de renovables, que s’espera que sigui un dels guanyadors.

S’ha de conèixer bé les companyies i analitzar la transició i la mitigació de riscos físics dins les mateixes empreses per, posteriorment, analitzar les oportunitats de rendibilitat, i d’augment de fluxos de caixa i beneficis. Alguns estudis ens alerten que els mercats emergents són essencials per a aquesta transició, malgrat que no tenen el capital necessari per finançar-la. Es calcula que necessitaran com a mínim un bilió de dòlars a l’any per aconseguir reduir a zero les emissions netes el 2050, més de sis vegades la inversió actual. Per tant, necessitaran també una part d’inversió privada per fer-hi front, potenciat per un gran augment del finançament des dels governs.

Publicitat
To Top