Publicitat
Diners

Tot el que cal saber sobre la plusvàlua

La sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el mètode de càlcul de la plusvàlua anima als propietaris

Amb la sentència ha crescut l’interès per vendre / nebridi aróztegui

El Tribunal Constitucional, amb la sentència anunciada la setmana passada que declara nul el mètode de càlcul de la plusvàlua, ha obert una nova via per a totes les parts afectades: els ajuntaments, perquè poden patir una caiguda important dels seus ingressos per aquesta partida, i els propietaris d’immobles, perquè es poden estalviar quantitats de diners notables en les seves vendes. Queden incògnites per resoldre sobre l’afectació d’aquesta decisió.

Què diu la sentència?
La sentència del Tribunal Constitucional ordena l’anul·lació del mètode de càlcul de la base imposable de l’impost.

És la primera sentència?
No, hi ha hagut dues sentències anteriors. La primera, de l’any 2007, establia que si no hi ha guany en una venda, no era procedent pagar una plusvàlua. La segona eliminava aquest tribut, sempre que el guany fos inferior a la quota.

Què suposa per als ajuntaments?
Aquest tribut és una de les fonts d’ingressos més notable dels consistoris. Per a l’Ajuntament de Terrassa, per exemple, la supressió d’aquest càlcul de la base imposable de la plusvàlua podria suposar deixar d’ingressar uns 12 milions d’euros.

Què opinen des del consistori?
El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa, Isaac Albert, va manifestar en una comissió municipal que “la responsabilitat d’haver arribat a aquesta situació és únicament del govern de l’Estat” i que la pèrdua dels ingressos derivats d’aquest tribut “desmuntaria totes les previsions pressupostàries i obligaria a emprendre retallades”.

Com afecta les transaccions?
La decisió del Tribunal Constitucional té conseqüències immediates i, de fet, molts propietaris, com expliquen des de l’agència immobiliària Doña Casa, les seves administradores, Esther Corral i Belén Meneses, es plantegen la venda, “La gent ja et diu que potser ara no és mal moment per vendre”, indiquen.

Hi haurà un impost substitutiu?
“Els propietaris tenen moltes ganes de vendre per si des dels ajuntaments no posen un altre impost”, explica Josep Vall, propietari de Finques Vall. Des de Doña Casa, afegeixen que “hi ha molta gent que no se’n fia i temen que surti un nou tribut que substitueixi a aquest o que al cap d’un temps els hi reclamin algun impost nou”.

Hi ha opcions que sigui així?
S’apunta en alguns mitjans que, des d’Hisenda, s’ha treballat amb rapidesa per tal de presentar una sèrie de canvis legals per reactivar de nou aquest tribut municipal. La intenció, es diu, és que el Consell de Ministres d’aquest pròxim dilluns, es tracti aquesta qüestió i no descarten un real decret llei que pugui tenir efectes immediats.

Hi ha opcions de reclamar?
La sentència no té cap mena de caràcter retroactiu, excepte en el cas que les liquidacions provisionals o definitives estiguin impugnades a la data de dictar-se aquesta sentència. Assenyala Vall, però, que “coneix algun cas de gent que s’estan assessorant per veure si es pot fer alguna reclamació”. En qualsevol cas, molt complicat.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top