Publicitat
Diners

El comerç, l’àmbit on més es reemprèn

El sector comercial lidera el rànquing de casos d’èxit de transmissió empresarial de Reempresa, amb un 33,6% del total

El preu de compravenda mitjà dels negocis comercials és de 33.887 euros

El sector del comerç és el que més casos de transmissions empresarials d’èxit genera. Així ho demostren les dades de Reempresa, iniciativa de la patronal terrassenca Cecot i la fundació Autoocupació que busca posar en contacte empresaris que volen deixar els seus negocis per motius diversos i emprenedors que en volen agafar el relleu.

Des que es va posar en marxa el 2011, el projecte ha ajudat a salvar 3.300 pimes catalanes i el sector que encapçala el rànquing és el comerç, amb un 33,6% dels casos d’èxit en transmissions empresarials.

Judit Pañella, consultora de Reempresa, explica que la xifra es deu a diversos aspectes. “En primer lloc, hem de tenir en compte que la majoria d’activitats que tenim a la nostra economia són de sector comerç, però el fet de tractar-se d’un tipus de negoci a peu de carrer també té un pes rellevant. Els ciutadans tenim contacte cada dia amb un munt de comerços i potser és més fàcil veure la necessitat de donar-hi continuïtat”, assenyala.

A més, el preu de cessió (d’una mitjana de 33.887 euros) és el més baix d’entre els diversos sectors i molt menor que en els negocis industrials (156.504 euros), on cal més inversió en maquinària, llicències i permisos i probablement també un coneixement més especialitzat.

Perfils
Tot i que els motius de cessió són diversos, el principal és la jubilació dels propietaris. En el cas de Reempresa Mercats Municipals, programa de la Cecot i la Gerència de Comerç de la Diputació de Barcelona per promoure la reactivació dels mercats de la demarcació a través de parades amb activitat o sense, la primera raó de transmissió per part dels empresaris cedents és la jubilació, amb un 43%, seguida de problemes de salut, amb un 15%.

En el cas del programa Reempresa Petits Municipis, amb el qual la Cecot i la Diputació busquen evitar el tancament de negocis en funcionament a aquells municipis de la demarcació de Barcelona amb menys de 15.000 habitants, la jubilació també encapçala la llista de motius, tot i que el percentatge és aquí una mica més baix, d’un 30%.

Pel que fa al perfil dels reemprenedors, els percentatges entre persones ocupades i a l’atur és similar. “Força persones a l’atur que tenen ganes d’emprendre un projecte propi pensen que no ho podran fer perquè no els donaran finançament, però es pot capitalitzar l’atur, hi ha bancs que ofereixen microcrèdits i entitats com ASCA que ajuden a finançar projectes a persones desocupades. A més, també hi ha la possibilitat que el cedent accedeixi a un cobrament ajornat”, destaca Pañella, que ahir va impartir una sessió informativa precisament adreçada a persones sense feina.

La consultora explica que arran de la crisi econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19, han vist augmentar les persones interessades a obtenir informació sobre el projecte per convertir-se en reemprenedors, amb un especial interès per als comerços d’alimentació, que “s’han demostrat essencials”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top