Publicitat
Diners

Els autònoms terrassencs, contra la proposta d’Escrivá

Tant l’Autcat, integrada a la patronal Cecot, com Autònoms Egarencs creuen que la proposta posa per davant les necessitats de l’Estat i la Seguretat Social

L’Organització d’Autònoms de Catalunya, l’Autcat, no veu amb bons ulls la proposta sobre un nou sistema de cotitzacions per als treballadors autònoms plantejat pel Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. L’entitat, que compta amb més de mil associats i és membre de la patronal terrassenca Cecot, creu que la proposta de cotització en funció dels ingressos reals és la via idònia, però sosté que “ja n’hi ha prou d’establir les cotitzacions dels autònoms segons les necessitats de la Seguretat Social, en lloc de plantejar-les tenint en compte les necessitats dels autònoms”.

La reforma del ministre José Luis Escrivá es basa en un sistema que divideix els autònoms en 13 trams segons els seus rendiments, des dels que guanyin menys de 600 euros al mes fins a aquells els ingressos dels quals superin els 4.050 euros, amb quotes que s’adapten a cada grup i la possibilitat de canviar de tram fins a sis cops cada any.

El model suposaria una quota mínima d’uns 184 euros mensuals per als autònoms amb menys ingressos, mentre que la màxima seria de gairebé 1.267 euros al mes.

Enric Rius, president de l’Autcat, demana que s’equipari l’aportació de recursos entre treballadors per compte d’altri i treballadors autònoms. L’Autcat aposta per integrar el règim dels autònoms al règim general i acabar amb l’actual marc dual, establint un mecanisme “on es pagui pel que es guanya, on es permetin altes i baixes en funció dels dies realment treballats i on l’autònom tingui els mateixos drets i obligacions que un treballador per compte d’altri”.

Falsos autònoms

Argumenta que, d’aquesta manera, es reduiria la situació dels falsos autònoms i l’economia submergida, “que representa un 22% del nostre PIB” i es podria acabar amb qüestions com “la discriminació fiscal” d’autònoms que no poden deduir-se algunes de les despeses vinculades a la seva activitat.

La proposta de l’Autcat implica establir el percentatge de cotització i aplicar-ho sobre els rendiments nets, compassar les bases màximes amb pensions màximes, establir com a base els rendiments i no els ingressos i analitzar la situació de les jubilacions anticipades d’acord amb el període que porta cotitzat una persona i no tant per l’edat de qui es jubila.

Per la seva banda, Joaquín Peñalver, president d’Autònoms Egarencs, considera que la reforma “pretén que els autònoms paguin els desajustos a nivell estatal”. Des del Ministeri asseguren que els autònoms d’ingressos més baixos pagarien fins a 1.300 euros menys a l’any, i els que tenen beneficis d’entre 600 i 900 euros al mes, “un col·lectiu molt nombrós”, s’estalviarien gairebé 600 euros anuals. Tanmateix, Peñalver destaca que hi haurà “pujades brutals” per aquells autònoms que guanyin més de 1.300 euros mensuals, i que els que cobrin aquesta quantitat exacta, l’any 2030 pagarien una quota equivalent al 32% dels seus ingressos (la reforma s’aplicaria de forma gradual, amb un termini de nou anys de transició).

El president d’Autònoms Egarencs, que critica també la manca d’ajudes de l’administració, creu que la proposta d’Escrivà “l’únic que vol és que l’autònom pagui, posant en perill l’esperit emprenedor d’aquest país i amb un risc clar d’eliminar la classe mitjana”.

La Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), membre de la patronal CEOE, critica l’augment de quotes per les rendes mitjanes i altes. En canvi, Upta i Uatae, vinculades al sindicalisme, veuen positiva “la protecció” als que tenen menys ingressos.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Els autònoms terrassencs, contra la proposta d’Escrivá
To Top