Publicitat
Diners

El Bastó Egara, premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d’Enginyers

És un projecte de l’empresa Instead Tecnhologies, sorgida de la Càtedra Bidons Egara

El projecte del Bastó Egara, de l’empresa Instead Technologies, sorgida de la Càtedra Bidons Egara, impulsada per l’empresa terrassenca Bidons Egara, ha estat reconegut per la Fundació Caixa d’Enginyers amb el IX Premi Emprenedoria per a la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.

El Bastó Egara és capaç de detectar i advertir a l’usuari d’obstacles aeris com ara branques d’arbres gràcies a tres sensors situats en la part inferior del seu mànec, la qual cosa suposa una millora significativa respecte del bastó guia blanc tradicional. Per a això utilitza algoritmes d’intel·ligència artificial que s’encarreguen de generar un avís quan existeix un perill situat per sobre de la cintura del subjecte. Quan detecta un obstacle, l’usuari rep un senyal en forma de vibració en la polsera, que està connectada de manera magnètica amb el mànec. Si davant de l’usuari es troba, per exemple, una altra persona, una paret o alguna cosa que el subjecte pugui detectar amb el rastreig normal del bastó, l’usuari, en canvi, no rep cap avís. D’aquesta manera, evita advertiments repetitius i la necessitat d’atenció contínua.

Segons ha explicat aquest dimecres Eduardo Fernández, director de la Càtedra Bidons Egara, el Bastó Egara es pot configurar a mida de cada persona. “Si l’obstacle està a dos metres no avisa a una persona que mesura 1,70 metres però sí que avisa a una persona més alta”, ha comentat.

El projecte d’aquest bastó va començar fa més de deu anys i actualment ja està a punt una primera versió que es començarà a comercialitzar en les pròximes setmanes. “Esperem anar-lo perfeccionant però ara ja tenim un dispositiu que funciona i que es pot començar a distribuir”, ha indicat el director de la Càtedra Bidons Egara, que explicat que la comercialització es farà a través d’una pàgina web que es posarà en marxa ben aviat i de centres especialitzats en baixa visió.

“Esperem que sigui de gran ajuda per a moltes persones amb discapacitat visual”, ha assenyalat Fernández, que ha assegurat que la fiabilitat del Bastó Egara és bastant alta si se’n fa un bon ús. “Els sensors estan orientats perquè mirin cap endavant però si la persona torça el bastó no veuran el que han de veure, per això el bastó porta un programa per aprendre a utilitzar-lo. És senzill i qualsevol persona en un parell de minuts aprèn quina és la posició correcta del bastó, com fer l’escombratge i com portar els sensors orientats de manera correcta”, ha manifestat.

Fernández ha comentat que el nom de Bastó Egara s’ha escollit en honor a l’empresa Bidons Egara, fundada pel terrassenc Joaquim López i amb seu a Can Trias, “gràcies a la qual l’hem pogut desenvolupar” i a qui ha agraït el suport “incondicional i desinteressat”.

Josep Oriol Sala, president honorari de Caixa d’Enginyers, ha destacat que es tracta d’una “proposta innovadora que contribuirà molt positivament a la societat”. “És un projecte que aporta una tecnologia específica, una factibilitat concreta, una certa rapidesa d’implantació i, sobretot, una funció social”, ha remarcat.

Localitzada a Elx, Instead Technologies està orientada a ajudar a les persones amb discapacitat i està impulsada per un equip multidisciplinari de la Universitat Miguel Hernández. La companyia està desenvolupant solucions clínicament impactants i competitivament diferenciades per ajudar a persones amb diferents problemes sensorials i motors. També fabrica i distribueix eines intel·ligents assistides per robots per a la rehabilitació i sistemes personalitzats per a la recerca animal.

El lliurament del premi ha tingut lloc aquest dimecres a la oficina de Caixa d’Enginyers de Terrassa, inaugurada el passat mes de setembre.

Dotat amb 15.000 euros, el guardó reconeix el talent i l’excel·lència professional d’aquelles empreses de l’àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació, amb especial èmfasi en projectes relacionats amb els àmbits de la indústria 4.0, la mobilitat sostenible i les ciutats intel·ligents, medi ambient i energia, innovació i economia circular i alta tecnologia.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top