Publicitat
Diners

Les fàbriques tèxtils busquen relleu

La indústria tèxtil necessita professionals. El sector assegura estar ben viu i tenir futur, però lamenta la manca de personal format i l’envelliment de les plantilles

El sector tèxtil busca joves que vulguin dedicar-s’hi.

Terrassa, Sabadell i el seu entorn van ser un dels grans focus europeus del sector el segle XIX, donant feina a moltíssimes famílies. Dos segles després, el seu àmbit ha canviat molt i actualment el ventall d’aplicacions del tèxtil és ampli, anant molt més enllà del camp de la moda i abastant els sectors de l’esport, el sanitari, el de l’automoció i el de l’aviació, l’industrial, l’agricultura o la construcció, entre altres.

La indústria, però, té un problema: les plantilles de les fàbriques s’estan envellint i no troben relleu generacional. “Hi ha moltes oportunitats laborals al nostre sector i en els pròxims cinc encara n’hi haurà més perquè molts professionals es jubilaran de forma massiva i avui no hi ha joves amb la formació necessària per cobrir les vacants”, explica Núria Aurell, vicepresidenta de l’Institut Industrial de Terrassa-Gremi Tèxtil, que detalla que la situació afecta totes les categories, des d’ajudants de màquina a caps de producció, i que el sector ofereix feina segura, estable i amb possibilitats de promocionar.

Montse Favà, cap del Departament Tèxtil de l’Institut de Terrassa, explica que, en el tèxtil, la majoria d’alumnes es descanten per la moda. “Aquest curs 2021-22, en el CFGM de Confecció i moda vam rebre 50 preinscripcions per a 30 places, mentre que en el CFGM de Fabricació i ennobliment de productes tèxtils en vam rebre quatre o cinc”, destaca.

Favà detalla que treballen amb la metodologia d’FP Dual, però que hi tenen pocs alumnes perquè “molts no mostren interès per acabar treballant en una fàbrica”. “Si sabem que l’alumne no es vol quedar en el sector tèxtil, no l’enviem a fer dual a segons quines empreses, que el que busquen és invertir a formar-los i després poder-se’ls quedar”, indica.

En aquest punt, Aurell lamenta que la llei no els permet tenir menors d’edat treballant amb màquines i que en els cicles de grau mitjà els alumnes acostumen a tenir 16 i 17 anys, però assenyala que la Generalitat n’és conscient.

Favà, per la seva banda, destaca que la majoria de joves d’avui dia, amb 16 anys no pensen a posar-se a treballar. També creu que la societat no és conscient de l’oferta de feina que hi ha en el sector ni de com ha canviat els últims anys.

La vicepresidenta del Gremi Tèxtil comenta que estan treballant amb la Fundació Bertelsmann per oferir xerrades als instituts i visites a empreses i intentar fer pedagogia sobre la realitat del sector i les oportunitats que ofereix. Sosté que cal lluitar per omplir els cicles de grau mitjà, però demana també crear cicles de grau superior en tèxtil industrial.

Mireia Cazador, del departament jurídic i responsable de recursos humans de Folgarolas, empresa terrassenca fundada el 1935, assenyala que l’edat mitjana dels treballadors és de 57 anys. Cazador demana “nous plans urgents de formacions en l’àmbit del tèxtil perquè la indústria que tenim a Terrassa no es faci més petita”, alhora que apunta també la necessitat de donar suport al retorn de les activitats deslocalitzades i la reindustrialització.

“El tèxtil és un sector amb passat però amb molt de futur. El que ens cal, però, és repatriar la feina produïda a l’exterior, reindustrialitzar-nos i potenciar la indústria ja existent i formar professionals” sosté.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Les fàbriques tèxtils busquen relleu
To Top