Publicitat
Diners

Acord per impulsar l’arbitratge en conflictes de consum

La Cecot i l’Agència Catalana del Consum signen un conveni per potenciar els mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes entre les empreses associades

Francesc Sutrias, director de l’Agència Catalana del Consum, i Antoni Abad, president de la Cecot

Potenciar els mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes en matèria de consum. Aquest és l’objectiu del conveni que la Cecot i l’Agència Catalana del Consum han signat aquest dilluns i que servirà per establir línies de col·laboració i cooperació per tal que les empreses i organitzacions associades a la patronal terrassenca millorin el seu nivell de formació i informació i l’atenció als seus clients, alhora que es fomenti la mediació i l’arbitratge.

Segons ha explicat Francesc Sutrias, director de l’Agència Catalana del Consum, aquest 2021 les denúncies (que no reclamacions) dels ciutadans a Catalunya “han crescut moltíssim”, cosa que ha valorat com a positiva ja que “implica una ciutadania activa en la defensa dels seus drets”.  Per a Sutrias, però, hi ha encara massa reclamacions i sancions, sent la primera causa les pràctiques abusives i la segona, l’obstrucció a la inspecció. “S’ha d’anar, per tant, a col·laboracions com aquesta per conscienciar, formar i difondre i reflexionar junt amb el teixit econòmic perquè tothom sigui conscient del seus drets i deures”, ha sostingut.

“L’autoregulació, en la mesura del possible, és un bon instrument, igual que els codis de bones pràctiques i el foment de l’arbitratge de consum”, ha dit, alhora que ha destacat que “tot i que un nombre elevat de les reclamacions de consum es resolen a través de la mediació i l’arbitratge, l’arbitratge continua sent la baula feble de la cadena“. “L’any passat un 61% de les reclamacions es van resoldre a través d’aquests mecanismes de consum però només un 9% van ser arbitratges i en l’acumulat de 2015-21, de les 78.000 reclamacions que hi ha hagut, només un 13% s’han resolt a través de mecanismes d’arbitratge”, ha detallat Sutrias, que aposta per canviar la legislació de l’arbitratge i fer-lo necessari per a quanties de fins a 3.000 euros, “que són la majoria de les reclamacions de consum”.

Segons ha assegurat Sutrias més enllà de “l’aparell de disciplina de mercat, d’atenció als consumidors i de procediments per resoldre a conflictivitat que això genera” que suposa l’Agència Catalana del Consum, per a aquest organisme també és clau la sensibilització, la col·laboració i la reflexió conjunta amb tots els actors del mercat, com les associacions empresarials, i aquest conveni n’és un exemple.

Per la seva banda, Antoni Abad, president de la Cecot, considera que aquest acord servirà per “intentar fer més transparent i amical la relació entre proveïdors i clients o consumidors” i promoure la resolució de conflictes buscant alternatives a la judicialització, posant “una base encara més sòlida a una idea que ja hem practicat però que encara té molt recorregut” i reforçant la tasca de l’assessor de consum de la Cecot.

Per al president de l’organització multisectorial, cal que “tothom tingui clar les seves responsabilitats, els seus drets i deures, per ajudar a reduir els potencials conflictes” i deixar documentades les relacions entre parts per “destensionar”. Per a Abad, la mediació i l’arbitratge ajuden a guanyar temps. “Els temps actuals ens han de portar a ser uns ciutadans amb aquesta visió que no tot ens ho ha d’acabar dient un jutge sinó que ho podem intentar acordar entre nosaltres”, ha destacat. “La mediació i l’arbitratge són modernitat i els entorns professionals han de ser facilitadors de solucions”, ha reiterat.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Acord per impulsar l’arbitratge en conflictes de consum
To Top