Publicitat
Diners

L’Ajuntament i la Cecot analitzaran la capacitat empresarial per produir energia fotovoltaica

Consistori i patronal renoven per dos anys el conveni de col·laboració per l’impuls de la transició energètica

L’Ajuntament de Terrassa i la patronal Cecot han renovat per dos anys més el conveni de col·laboració que van subscriure l’any 2019 per impulsar la transició energètica a les empreses; una línia de col·laboració público-privada que va néixer per treballar conjuntament en el desenvolupament sostenible del sector empresarial, en la descarbonització de l’economia del municipi, promovent la producció i autoconsum d’energia renovable i la mobilitat elèctrica.

Amb aquest acord, ambdues parts es comprometen a desenvolupar conjuntament actuacions concretes, entre les quals figura l’elaboració de dos estudis. Un, peranalitzar la demanda energètica de les empreses, i la capacitat que poden tenir per produir energia fotovoltaica, de manera que puguin realitzar autoconsums col·lectius. I, l’altre, per elaborar els estatuts i el projecte de serveis per constituir una comunitat d’energies renovables a Terrassa.

Balanç 

Des del 2019, les dues institucions han col·laborat per millorar i per difondre les bonificacions que dona l’Ajuntament per instal·lar mòduls fotovoltaics per l’autoconsum; s’han realitzat diverses activitats de difusió, com també campanyes
d’informació i sensibilització sobre les energies renovables.

Pel que fa a les ordenances fiscals, les d’aquest any simplifiquen els tràmits per sol·licitar les bonificacions i exempcions per instal·lar mòduls fotovoltaics. L’Ajuntament contempla bonificacions de fins al 50% en l’IBI (Impost sobre Béns Immobles) durant cinc anys; de fins al 95% en l’ICIO (Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres) i de fins al 25% durant tres exercicis en l’IAE (Impost d’Activitats Econòmiques). El límit que es bonifica com a suma dels tres impostos, no pot superar el 50% del cost de la instal·lació.

Les bonificacions atorgades els anys 2020 i 2021 han estat les següents:

En relació a la creació de les comunitats energètiques, l’Ajuntament i la Cecot van signar el desembre de 2021 un protocol d’intencions juntament amb una àmplia representació del teixit econòmic i empresarial local per enfortir la col·laboració público-privada que ajudi a crear-les.

34 projectes executats des de 2020

D’altra banda, des què la Cecot va posar en marxa el gener de 2020 l’Oficina Cecot Renovables per assessorar i acompanyar les empreses, han presentat projectes d’autoconsum fotovoltaic a 165 empreses de Terrassa, dels quals 34 s’han executat o estan en vies d’execució. La potència total d’aquestes instal·lacions és de 3.944 kWp i l’energia anual generada per l’autoconsum i excedents és de 5.291 MWh/any. Es calcula que l’estalvi acumulat durant els 25 anys de vida dels mòduls fotovoltaics serà de 10 milions d’euros i l’estalvi de tones anuals de CO2 emeses serà de 1.509.

Tots aquests projectes també incorporen propostes per l’estalvi econòmic i energètic de les instal·lacions elèctriques, com la reducció de potències contractades, mesures d’eficiència energètica i consells per l’estalvi, entre d’altres. En total, s’han analitzat 290 punts de subministrament que, un cop adoptades les mesures, han comportat una mitjana d’estalvi d’energia d’un 22%.

“El procés pot ser en dues direccions, que una empresa truqui a la nostra porta o que nosaltres mateixos contactem amb empreses associades a la Cecot per fer-los alguna proposta. El procés de maduració de la presa de decisió acostuma a ser llarg perquè no es tracta d’un actiu productiu. El principal motiu que molts projectes no s’hagin executat és que les empreses no ho hagin cregut oportú, que no ho hagin vist com una prioritat o que no poguessin fer front a la inversió en el moment en què vam presentar-los el projecte, però això canviarà”, assenyala Josep Casas, director de l’Oficina Cecot Renovables.

L’escalada dels preus de l’energia i la pròxima concessió d’ajudes Next Generation a empreses per a l’autoconsum i l’emmagatzematge amb fonts d’energia renovable, fa preveure a Casas un repunt de les instal·lacions fotovoltaiques en empreses els pròxims mesos. “El cost energètic de diverses empreses s’ha multiplicat per tres o quatre i això pot fer replantejar-los la decisió inicial i escurçar també el procés de maduració de la idea. De fet, ja ho estem començant a notar”, destaca el director de l’Oficina Cecot Renovables, que assegura que els instal·ladors de plaques solars comencen a estar desbordats.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
L’Ajuntament i la Cecot analitzaran la capacitat empresarial per produir energia fotovoltaica
To Top