Publicitat
Diners

Celsa inverteix 2 milions d’euros en un projecte per revaloritzar residus amb hidrogen

La iniciativa compta amb un pressupost total estimat de 5,8 milions d’euros i ha rebut el suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI)

El grup siderúrgic Celsa, amb seu a Castellbisbal, invertirà prop de 2 milions d’euros en un projecte per estudiar noves tecnologies aplicables en la indústria siderúrgica per a la revaloració de residus i la descarbonització mitjançant l’ús de matèria primera renovable, com l’hidrogen.

La iniciativa porta el nom de HYMET i a més de Celsa hi participen una desena d’empreses i centres tecnològics. El projecte compta amb un pressupost total estimat de 5,8 milions d’euros i ha rebut el suport del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) a través de la convocatòria MISIONES, segons ha explicat la companyia en un comunicat. De fet, compta amb una subvenció de 3,9 milions atorgada per aquest organisme, dels quals 1,2 milions són per a Celsa.

HYMET proposa l’estudi i maduració tecnològica de solucions innovadores en tres vectors de futur per la descarbonització i la circularitat industrial com són: la valorització de residus industrials (pellofa que es produeix als trens de laminació, principalment) mitjançant un innovador reactor de reducció que empra agents reductors renovables; la generació d’hidrogen verd mitjançant tecnologies d’electròlisis d’elevada eficiència; i, finalment, l’estudi de captura de CO2 i la seva integració novament mitjançant tecnologies d’electròlisis per a la generació de gas de síntesi.

L’impuls al projecte parteix d’una agrupació d’empreses: Técnicas Reunidas SA, AMES PM Tech Center SAU, Ariema Energía y Medioambiente SL y AE SA, i compta amb la participació de centres tecnològics com l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), diversos centres adscrits al Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), com l’Instituto de Tecnología Química (ITQ), l’Instituto de Cerámica y Vidrio (ICV) i el Laboratorio de Investigación en Fluidodinámica y Tecnologías de la Combustión (Liftec), així com la Universidad de Huelva (UHU).

La iniciativa permet accelerar a la implementació del “Pla d’innovació i sostenibilitat” per a promoure l’economia circular i reduir les emissions de CO₂ que el grup Celsa té en marxa. De fet, el grup vallesà té com a objectiu estratègic aconseguir la completa circularitat en els pròxims cinc anys i convertir-se en empresa “net positive” l’any 2040. Per això, per a la companyia de producció d’acer circular, que actualment genera en el seu procés productiu a Espanya al voltant de 70.000 tones/any de diversos subproductes, dels quals prop del 90% són valorats, HYMET obre una potencial via d’avanç cap als seus objectius a mitjà i llarg termini.

Després d’una primera fase d’estudi i maduració tecnològica, Celsa afirma que seguirà invertint esforços fins al desplegament industrial dels resultats obtinguts amb aquest projecte.

La companyia siderúrgica catalana va fabricar més de 6,5 milions de tones d’acer el 2021, de les quals 3,6 milions corresponen a les seves plantes a Espanya. Aquest volum el converteix en el major productor europeu d’acer procedent de la ferralla i en un dels recicladors més importants d’aquest residu que hi ha al continent

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top