Publicitat
Diners

La gent jove i la falta de cultura financera

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

En el nostre país hi ha un excés de conservadorisme i tenim en una gran majoria estalviadors, un model que ve de la mentalitat del pagès, que sempre havia de fer front a situacions imprevistes, i que centrava la seva inversió en el patrimoni familiar, amb un nivell d’excedents molt escàs o puntual. Aquesta situació hauria de canviar perquè creixés l’esperit emprenedor i també el d’inversor tant en les persones de vint anys com en les de més edat.

La falta d’una formació financera ens porta a no tenir confiança ni criteri a l’hora d’invertir. Avui, a diferència de l’economia del pagès, les entrades i les sortides en l’economia familiar són bastant constants i definides, i, per tant, podem planificar-nos financerament per assolir fites com la compra d’un habitatge, l’educació dels fills, la jubilació, etc.

La situació, però, no ha canviat gaire. La població de menys de vint-i-cinc anys segueix sent testimonialment inversora per la falta, moltes vegades, de recursos sobrants, però també per la falta de formació financera. La comunicació digital ha substituït i creat nous mites financers i especulatius que són el mirall dels nostres joves, i l’afany d’una solució immediata als seus problemes fa que s’arrisquin en excés en l’especulació (monedes electròniques, OTCs, CFDs o productes palanquejats molt riscosos) en passarel·les digitals.

És comú veure com les noves generacions inverteixen sobretot en mercats estrangers, on han vist aparèixer i créixer noves empreses tecnològiques, que creuen que seran el seu futur, oblidant-se del mercat més proper, del qual és més fàcil palpar la veritat dels números. No confien en l’economia del país, perquè no els resol els seus problemes. Pensen que a l’estranger poden realitzar millor els seus somnis, però les oportunitats que se’ls hi ofereixen no són sempre econòmicament diferents de les d’aquí.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top