El repte de ser sostenibles i continuar sent competitius més enllà d’Europa
La Cambra de Comerç de Terrassa ha celebratr la seva 7a Jornada d’Internacionalització. Els ponents que hi han participat admeten la importància d’avançar en la descarbonització, però es mostren preocupats per l’impacte que pot tenir l’estratègia europea de taxes i regulacions

- El repte de ser sostenibles i continuar sent competitius més enllà d’Europa
ARA A PORTADA

- Laura Massallé
- Redactora a Diari de Terrassa
Publicat el 16 de novembre de 2023 a les 18:48
L’exportació és una de les grans fortaleses de l’empresa a Catalunya, primera comunitat en negoci exterior a Espanya, i també hi té un gran pes a la demarcació de Terrassa, on unes 3.300 empreses estan internacionalitzades de les 35.000 implantades. Avui dia, però, les empreses s’enfronten al repte d’aconseguir una economia i una distribució més sostenibles en ple desenvolupament dels objectius de l’Agenda 2030 i tot i que el teixit productiu assegura estar-hi compromès, diverses veus assenyalen el dilema de continuar sent competitius a escala internacional quan més enllà de la Unió Europea la implicació que es demana no és la mateixa, una qüestió que es s'ha tractat aquest dijous en la 7a Jornada d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Terrassa.
Des del Port de Barcelona, el seu cap d’Estratègia, Jordi Torrent, ha assegurat que estan treballant en el que va denominar les Cinc D: descarbonització, digitalització, diversificació, diferenciació i la resiliència davant la disrupció. “Des dels anys vuitanta, el sistema comercial ha canviat el seu centre de gravetat i ha passat de l’Atlàntic al Pacífic. Sortint de la pandèmia ens hem trobat que no ens arribaven semiconductors o faltava paper per imprimir, entre altres béns de consum. Això ens ha fet veure que el Port de Barcelona ha de canviar la manera de fer les coses, i que aquestes disrupcions en les cadenes logístiques ens han d’afectar el menys possible, continuant amb una importació i exportació eficient”, ha comentat.
Alhora, però, ha detallat que el sector marítim és el responsable de menys del 3% dels gasos d’efecte hivernacle a escala mundial i està fent un gran esforç per descarbonitzar-se “però les regulacions en l’àmbit de la UE són molt més exigents que per sectors més ineficients mediambientalment. A més, si tens països com el Regne Unit, Rússia, Turquia o el Marroc, on no s’apliquen, aquestes mesures mediambientals se’t poden girar en contra i fins i tot provocar un efecte contrari al que busques, el d’augmentar emissions, perquè el que provoques és que vaixells se’n vagin a altres llocs on aquestes normatives no s’apliquen”.
Una idea compartida per Sergio Hernández, mànager de QESH, Healthcare Quality Lead Spain de l’empresa de transport i logística DSV, que ha lamentat “ser els abanderats de la sostenibilitat a escala mundial i que a la UE tant per a exportadors com important hem de ser els més verds, cosa que s’agreuja amb taxes i certs tipus d’aranzels com el mecanisme del carboni que ens fa ser menys competitius que altres països”.
Hernández ha assenyalat també que pel que fa al transport terrestre l’autonomia dels camions elèctrics és limitada i que depèn de com es mesurin les emissions pot ser encara més eficient l’HVO i preguntat per si importar i exportar serà aviat més car o difícil, ha apuntat que tota la normativa, tant mediambiental com de criteris ASG que s’exigeix ja a les grans corporacions farà que les mitjanes i petites “se sentin atretes a complir els requisits que elles tenen perquè si volem treballar-hi, ens mesuraran per com de sostenibles”.
Notícies recomenades
-
Diners Reempresa arriba als 5.150 traspassos empresarials
-
Diners La profecia de Lagarde
-
Diners La Cecot i altres entitats empresarials catalanes envien una carta a Sánchez perquè aturi l'opa al Sabadell
-
Diners La Cambra distingeix tres empreses de Terrassa i una d'Olesa
-
Diners Terrassa bat el rècord de treballadors amb 102.855 ocupats
-
Diners La Cecot debat els reptes de les pimes i els autònoms del sector industrial català amb el ministre Bolaños