Rebuig a l’OPA del BBVA al Banc Sabadell
Les veus en contra de l’operació es fan sentir. Des de Terrassa, les entitats empresarials alerten de l’impacte negatiu que podria tenir sobre les pimes

- Víctimes d'accidents per sensibilitzar joves de Terrassa
ARA A PORTADA

- Laura Massallé
- Redactora a Diari de Terrassa
Publicat el 09 de maig de 2024 a les 18:25
El Vallès Occidental s'ha despertat aquest dijous amb una notícia econòmica d’impacte per a la comarca, el país, l’Estat espanyol i més enllà. El BBVA anunciava una Oferta Pública d’Adquisició (OPA) hostil per aconseguir el control del Banc Sabadell, segons confirmava en un comunicat publicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), cosa que no es veia al sector bancari de l’Estat espanyol des dels anys 80.
L’oferta del banc basc és la mateixa que el consell d’administració del Sabadell ja va rebutjar en considerar que “infravalora” el valor de l’entitat catalana: una acció de nova emissió per cada 4,83 accions del Sabadell, una prima del 30% respecte al valor del 29 d’abril. Ara, però, seran els accionistes els que prenguin la decisió, i prop de la meitat són petits inversors. A diferència del que passava amb l’oferta amistosa de la setmana passada, ara el BBVA no reserva “cap avantatge” als accionistes ni membres del consell d’administració del Sabadell.
El document enviat a la CNMV confirma que el BBVA tira endavant una OPA “dirigida a la totalitat de les accions” emeses pel Banc Sabadell, 5.440 milions, de 0,125 euros de valor nominal cadascuna, representatives del 100% del capital. “L’oferent no té cap acord de cap naturalesa amb la societat afectada, amb accionistes de la societat afectada o amb el seu consell d’administració o amb alguns dels seus membres amb relació a l’oferta. No s’ha reservat cap avantatge als accionistes ni a la societat afectada ni als membres del seu consell d’administració”, assenyala el banc basc, que més tard, ha donat més detalls en una roda de premsa a Madrid. El president de l’entitat, Carlos Torres, ha reconegut que previsiblement hi hauria la sortida de treballadors, malgrat que “no serien traumàtiques” i sobre el desenllaç de l’operació ha defensat que “si la nostra reputació es veiés afectada per l’oferta, ens sembla molt acceptable assumir aquest risc”.
Entre altres aspectes, Torres ha assegurat que entre els plans del BBVA no hi ha la intenció de mantenir les dues entitats cotitzades de forma independent. “La idea no és mantenir dues entitats. El que té sentit és una combinació de negocis, que és el que ens dona força”, ha dit.
L’operació d’absorció requereix les autoritzacions pertinents de les autoritats, però l’anunci del BBVA ja ha despertat diverses reaccions de rebuig entre representants governamentals, formacions polítiques, sindicats i entitats empresarials, a escala espanyola, catalana, vallesana, però també local. La majoria, alertant-ne dels perills.
Notícies recomenades
-
Diners Lleuger descens de l'ocupació després de quatre mesos seguits d'augments
-
Diners La Cambra de Terrassa ofereix una nova i original formació sobre transformació digital per a pimes
-
Diners Terrassa connecta empreses emergents i consolidades en el sector audiovisual
-
Diners Les cambres aplaudeixen el decret llei per agilitzar els projectes de generació d'energia renovable
-
Diners Nova estratègia per a la indústria vallesana
-
Diners El campus d’emprenedoria de la Cambra s’obre a un públic més ampli