Publicitat
Festa Major

Cinc castells de focs simultanis, vistos des de dins

Pirotècnia Tomás respon a les preguntes que ens fem des que el 2021 el castell de focs de Festa Major es va fraccionar en cinc focs escampats per la ciutat

Una palmera del castell de focs del 2021 a un dels cinc punts de la ciutat que van acollir els focs / Lluís CLOTET

Tot està a punt per a l’esclat final de la Festa Major. La Pirotècnia Tomás ja ha portat des de la seva planta a Benicarló (Castelló) més de cent quilos de pólvora que cremaran aquest dimecres a la nit al cel de la ciutat.  Cent quilos de llum i color per celebrar un fi nal de festa molt especial, sense restriccions, tot i que mantenint el format imposat per la Covid, amb cinc focs simultanis a diferents punts de la ciutat. Una escampada que ens pica la curiositat i ens omple de preguntes. Costa igual un foc que cinc?, Esclaten simultàniament i com ho fan per coordinar-los? Són tots els
castells iguals, o cada foc té un disseny diferent?

Des de la pirotècnia, Miguel Ángel Tomás, cap tècnic de l’empresa, explica que la decisió dels
municipis de distribuir els focs artificials per diferents punts de pobles i ciutats “afegeix dificultat
tècnica i logística als focs, però els fa més segurs, evitant aglomeracions”. Les tècniques pirotècniques “han evolucionat al ritme de les noves tecnologies i avui el repte de fer castells simultanis no és un problema”.

A Terrassa, cadascun dels cinc focs tindrà un responsable tècnic que vetllarà pel desenvolupament del castell. Un programa informàtic garanteix que els focs “avancin simultàniament a tota la ciutat, potser amb algun segon de diferència pràcticament imperceptible”.

El castell de focs és l’activitat més popular de la Festa Major / Nebridi Aróztegui

Els tècnics estan connectats telefònicament i disposen d’una aplicació que els permet activar l’inici simultani de totes les seccions a les 22.30 hores. Sense els clàssics tres trons d’inici i tres trons finals. A banda de portar els focs als barris, l’Ajuntament ha modificat el model, eliminant les grans tronades i demanant focs amb més color i menys soroll.

Els castells, doncs, duraran uns 10 minuts, començaran de manera espectacular i tindran “l’apoteosi final –explica Tomás. Fem un esforç en la profusió de color i formes. Intentem canviar els efectes i augmentar la varietat cromàtica per fer-lo més distret i bonic”.

Un castell de focs concentrat com el d’anys anteriors a la muntanyeta de Can Boada cremava uns cent quilos de pólvora, una quantitat similar a la qual consumiran els cinc focs. La logística, però, és molt més complexa i el preu varia a l’alça. El 2019 el pressupost dels focs artificials va ser de 15 mil euros i el descentralitzat és de 22 mil euros.

Els focs són ara més propers als barris i menys sorollosos, però més complexos logísticament. Aquest any s’han modificat tres ubicacions a darrera hora per fer-los més segurs, allunyar-los  d’edificis o infraestructures i fer-los compatibles amb activitats com el Mundial femení de hockey. Ha calgut trobar emplaçaments segurs, sense edificis o infraestructures pròxims.

On són i des d’on es veuen millor

Al Nord

Des del parc de les Nacions Unides. El castell de focs descentralitzat al nord de la ciutat es llançarà finalment des del camp de futbol de l’EF Bonaire. Estava previst a l’Estadi Olímpic, però el Mundial femení de hockey recomana modificar l’emplaçament. A banda dels balcons i terrats del nord de la ciutat, es podrà veure perfectament des de la plaça de Can Tusell o bé des del parc de les Nacions Unides.

Al Sud

Des de l’avinguda de Can Jofresa. La zona esportiva de Can Jofresa és l’emplaçament escollit per llençar el castell del sud de la ciutat, per la seva seguretat, allunyat d’edificis. Per gaudir-lo en les millors condicions, es recomana desplaçar-se a l’avinguda de Can Jofresa, situar-se en qualsevol punt del tram sud del parc de Vallparadís o bé als entorns de l’Escola d’Idiomes, al número 3 del carrer de Vic.

Al Centre

Parc dels Catalans Escola Pia Rambla

Des del parc dels Catalans. Els veïns de la zona centre de la ciutat gaudiran aquesta nit d’un castell de focs que llençaran des del pati de l’Escola Pia. Per tenir una bona visió de la pirotècnia, es recomanen tres opcions: desplaçar-se al parc dels Catalans i situar-se de cara al pati de l’escola. La segona és anar a la plaça Nova i la tercera, agafar lloc al tram sud de la rambla d’Ègara. En aquest cas, el castell surt d’un punt elevat i vistós.

A l’Est

Des del parc de la Corneta. A la zona est, l’espai triat per al llançament de la pirotècnia està situat a l’epicentre del sector, el poliesportiu de Ca n’Anglada. La proposta per tenir una visió bona i gaudir dels focs de manera còmoda és situar-se al parc de la Corneta (entre el barri de Montserrat i el complex Terrassa Plaça), desplaçar-se al passeig del Vint-i-dos de Juliol o bé situar-se als diferents ponts de la riera de les Arenes.

A l’Oest

Des de la muntanyeta de Can Boada. És el castell més pròxim a l’original de la muntanyeta de Can Boada. S’havia previst al poliesportiu de la Maurina, però la proximitat a la via ha aconsellat situar-lo a l’esplanada que hi ha darrere de l’Escola França, on hi ha l’àrea de gossos. Per tenir la millor vista, la proposta és situar-se a la muntanyeta, a l’eix de la ronda de Ponent o bé desplaçar-se al camí de Can Gonteres.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Cinc castells de focs simultanis, vistos des de dins
To Top