Raval de Montserrat (1974-2024)
Continuem amb fotos antigues on es veuen a grups de persones ballant sardanes a la nostra ciutat. La d’avui és al raval de Montserrat, amb un bon nombre de sardanistes, equipats per l’ocasió i gaudint d’aquesta dansa que és tan nostra. A davant es pot contemplar una construcció que ja ha aparegut en aquesta secció en anteriors entregues, el Mercat de la Independència, un edifici que no deixa mai de captivar a qui el pot observar per primera vegada i, també, a molts que ja l’han visionat abans.

- Sardanes al Raval de Montserrat 1974
- Miquel Mundet/Arxiu Diari de Terrassa

- Raval de Montserrat
- Alberto Tallón
És una tradició elogiada per molts. Escrivia el poeta Joan Maragall que la sardana “és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan; és la mòbil magnífica anella que amb pausa i amb mida va lenta oscil·lant”.
El gran Pau Casals deia que “musicalment, la sardana constitueix, a més, un dels patrimonis més importants de la nostra cultura. Una sardana ballada en una plaça de qualsevol poble és un homenatge vivent de Catalunya a la seva gent”. I es podria continuar buscant encara més i més d’altres intel·lectuals o persones vinculades amb la cultura en general, no només la catalana.
A la instantània del passat, que és de 1974, any de la formació de Mink DeVille, banda de música dels Estats Units, pel que fa al decorat en si, es veu més o menys el que es pot veure a la més actual. Hauran canviat alguns detalls, però en línies generals, tot està com ara.
Trobades de tota mena
El raval és un punt o nexe de trobades de tota mena. Hi ha protestes polítiques o socials davant de l’edifici del consistori. Hi ha mostres de solidaritat i també culturals. A la Festa Major aplega alguns dels moments més culminants, com la descoberta del Capgròs o el pregó i també actuacions diverses, com les castelleres. Per tant, no ha d’estranyar que s’hi celebressin exhibicions de sardanes. Sempre és preferible trobar-se per temes alegres, tot i que les reivindicacions sempre són necessàries. Són també punts d’inflexió.