
L’afluència de visitants a la Mola ha baixat un 10,5%, diu la Diputació
L'ens supramunicipal està duent a terme diverses actuacions de millora i eficiència energètica al monestir de Sant Llorenç del Munt

- L’afluència de visitants a la Mola ha baixat un 10,5%, diu la Diputació
Ara a portada
Publicat el 22 de juliol de 2024 a les 12:56
Actualitzat el 22 de juliol de 2024 a les 18:24
L’afluència estimada de visitants a la Mola ha baixat un 10,5% entre gener i maig del 2024 respecte al mateix període de l’any anterior. Així ho assegura la Diputació de Barcelona basant-se en les dades obtingudes dels dos ecocomptadors automàtics de persones situats a l’accés sud, a Matadepera, i a l’accés nord, al coll d'Estenalles.
A més, segons l'ens supramunicipal l’absència de les mules al cim després del tancament del restaurant a mitjan gener i els darrers episodis de pluja han propiciat que les feixes i l’era del cim, punt de pastura habitual dels animals de càrrega, "hagin pogut recuperar el ritme natural de creixement i hores d’ara, gràcies a les darreres pluges, es pot contemplar una vegetació de prats verds i flors a l'entorn del conjunt monumental".
[caption id="attachment_553957" align="aligncenter" width="700"]
El cim de la Mola, amb el monestir, al maig / Diputació de Barcelona[/caption]
Des que el 22 de gener va finalitzar la concessió de serveis públics per a la gestió de l’equipament del monestir de Sant Llorenç del Munt –declarat Bé Cultural d’Interès Nacional– i va tancar el restaurant que hi havia, la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona ha anat duent a terme diverses accions amb l’objectiu de rehabilitar el conjunt monumental "per oferir un punt d’aixopluc i acollida del visitant amb serveis d'orientació, informació i guiatge dels valors naturals, culturals i territorials".
https://www.diarideterrassa.com/matadepera/2024/05/06/cent-dies-sense-restaurant-mola-matadepera/
En una primera intervenció, al març es van reparar les fusteries de l’espai de l’exposició a fi d’assegurar-ne la funcionalitat, l’estanqueïtat, la durabilitat i la seguretat dels espais que conformen l’equipament. Així mateix, es van clausurar els lavabos per deficiències en el sistema de depuració i es van instal·lar dos lavabos secs a l’exterior.
D’ençà de la primera intervenció, s’ha seguit treballant "amb l’objectiu adequar els espais per tal d’iniciar una nova activitat oberta al públic, però amb l’objectiu de convertir l’actiu en un exemple de sostenibilitat i integració amb l’espai natural", expliquen des de la Diputació, que detalla que per això cal desenvolupar diverses mesures correctores, orientades a la millora de les condicions de protecció en cas d’incendi tant per a les persones com per a l’edifici, així com a fomentar un espai lliure de residus i amb totes les seves fonts de producció d’energies renovables.
En aquest sentit, l’ADF Matadepera disposa ara de bateries noves per a l’estació de comunicacions per a la prevenció d’incendis forestals.
