Publicitat
Opinió

La lliçó de Lluís Muncunill per a la Terrassa del segle XXI

Lluís Muncunill és un dels grans arquitectes catalans i, sens dubte, el gran mestre del Modernisme industrial a Terrassa. La seva obra, de fa més d’un segle, és molt més que un símbol o un atractiu turístic i cultural: és una lliçó permanent de creativitat, d’innovació, de qualitat i de visió de futur. Els seus edificis no només continuen "funcionant", sinó que han estat prou flexibles per acollir activitats impensables en la seva època. Són, doncs, tota una lliçó de modernitat, que justifica que posem el seu nom als Premis Muncunill.

Els Premis Muncunill es plantegen com un reconeixement al talent, a l’excel·lència d’empreses i d’emprenedors, a la feina ben feta, a les bones idees i també a les bones persones, bones en tots els sentits. Des d’aquest 2017, amb aquests premis reconeixem i premiem tot allò que ens fa avançar, progressar, ser millors: distingim aquells i aquelles que obren camí, que busquen horitzons de futur, que ho fan amb una ambició molt legítima però sense deixar de pensar en el progrés de la societat.

Els Muncunill són els guardons que atorga una ciutat però no neixen amb vocació de ser uns premis locals, sinó de premiar la innovació local, estatal i internacional, i de fer-ho amb accent de Terrassa. Aquest és el nostre camí cap al futur: dibuixar una estratègia orientada al desenvolupament econòmic equilibrat, a la creació de riquesa i de feina de qualitat i al foment de la ciència i la innovació.

Kern Pharma, SCTYL i el cineasta Juan Antonio Bayona. Productes farmacèutics, tecnologia de vot electrònic i cinema. Aquests han estat els tres primers premis, en sectors d’activitat molt diversos, però amb un factor comú: innovació, responsabilitat social i ambició. Tres exemples de primera línia, com la resta de candidatures, de tot allò que es pot fer amb talent, amb innovació i amb esforç.

Just el que estem fent a Terrassa a base de cooperació entre el sector públic i privat. I això són fets i no paraules. Per exemple, en el camp audiovisual, Terrassa acull més de cent produccions audiovisuals cada any, moltes d’elles de la mà de figures clau en el mapa del talent cinematogràfic. Sense oblidar que al voltant del Parc Audiovisual de Terrassa treballen unes cent empreses i centres de formació, entre els quals destaca l’Escac, la gran factoria del cinema català.

En la mateixa línia, destaquen les aproximadament setanta empreses associades al Parc Científic i Tecnològic de Terrassa, Orbital 40, en clústers amb molt futur com l’òptica i la fotònica, la salut, l’audiovisual, el tèxtil tècnic, l’alimentació, l’oci, la sostenibilitat… I també podem esmentar programes pioners i consolidats com el viver d’empreses al Quadrant.0, al Vapor Gran; el programa Yuzz Terrassa, amb vuitanta projectes emprenedors participants; el programa Kautic, amb unes trenta empreses incubades, o els programes de mentoratge i acceleració empresarial, amb 36 empreses participants.

I no ens podem oblidar, per suposat, del nucli dur de la ciència i la innovació a Terrassa, el campus universitari, amb el lideratge de la UPC: estem parlant d’una quarantena de grups de recerca i d’uns quatre-cents estudiants i investigadors implicats.

Tot això és el que estem fent a partir del Pla de la Innovació (impulsat al 2007, fa deu anys, quan ningú no gosava ni pronunciar la paraula "crisi") i d’instruments com el Pacte per l’Ocupació, la plataforma Innointegra o el Pla Estratègic de Competitivitat Territorial de Terrassa. Aquests plans són eines que hem posat en marxa al servei d’una estratègia de promoció econòmica i de foment de la creació de llocs de treball, que va donant resultats positius. La reducció de les xifres d’atur, que té els seus clarobscurs i desequilibris, no és aliena a aquestes actuacions, a més, per suposat, de la millora general de l’activitat econòmica.

Estem, doncs, en el camí, sense triomfalismes però amb optimisme, fent de Terrassa una ciutat de referència a Catalunya, al conjunt de l’Estat i al sud d’Europa en innovació, ciència i tecnologia, així com en capacitat d’atraure activitat econòmica i de donar impuls a la ja existent. Pas a pas, amb tenacitat, amb modèstia, amb diàleg i sumant esforços, estem construint nous horitzons de progrés i recollint els primers fruits d’una tasca en la qual està compromesa molta gent, amb moltes ganes i molta empenta.

Una tasca que té un gran deute amb la gran lliçó que ens va deixar el senyor Muncunill i que no és només la nostra història o el nostre patrimoni, sinó uns valors i una visió que ens condueixen cap al futur.

L’autor és l’alcalde de Terrassa

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top