Publicitat
Opinió

Protocol de dol en cas de feminicidi

Cada 25 de novembre commemorem el dia internacional per a l’erradicació de les violències masclistes reivindicant el dret de les dones a viure lliures de violències. I com cada any s’esdevenen un seguit de declaracions, acords i resolucions que en la majoria dels casos no es compleixen. No es doten dels diners promesos. No s’implementen.

I la pregunta que ens fem totes és: per què? Ens urgeix una resposta, ja que, malgrat la lluita incansable del moviment feminista d’arreu del món, només aquest any nou dones han estat assassinades per criminals masclistes. Podem afirmar que les respostes institucionals encara no són capaces d’abordar amb eficàcia les amenaces del masclisme.

En aquest sentit, l’octubre de 2015 el ple va aprovar un acord de Junta de Portaveus a proposta de Terrassa en Comú per tal d’establir un protocol de dol a la ciutat de Terrassa en casos de feminicidis i altres assassinats per violència masclista. Des d’aleshores, l’equip tècnic de l’Ajuntament ha treballat amb els partits polítics mitjançant una comissió de seguiment que s’ha reunit de manera periòdica per informar dels avenços produïts i de les accions previstes. En el procés d’elaboració del protocol de dol s’han constituït dues comissions, una per tal de portar la reflexió dels feminicidis a l’entorn escolar i una altra per tal d’entomar la part més pràctica que ha de proveir l’Ajuntament en cas de produir-se un feminicidi (serveis socials, assessoria jurídica, protecció dels menors, etcètera). A més, s’ha compartit amb les associacions de la ciutat el procés de generació del protocol per tal d’incloure les seves aportacions mitjançant una enquesta i reunions explicatives a nivell de districte.

L’èxit de la iniciativa i l’esforç institucional haurien de visualitzar-se per tal que la societat terrassenca i les seves entitats s’adhereixin al dol i a la denúncia dels efectes de la societat patriarcal i el masclisme que patim les dones. La importància de superar i desbordar els espais governamentals per impulsar les polítiques públiques continua sent una reivindicació necessària. Ens cal interpel·lar tothom! Necessitem fer un esforç addicional per aconseguir la participació no només dels actors que ja es manifesten habitualment (col·lectius de dones, escoles, advocats, etcètera) sinó d’altres que encara no s’han adherit al protocol.

En aquest sentit, en el passat ple es va aprovar per unanimitat una proposta de Terrassa en Comú per tal d’iniciar una campanya per donar a conèixer el protocol entre la ciutadania i promoure’n l’adhesió. A més, s’iniciarà un ampli procés d’adhesió i proposta d’accions adreçat als agents de la ciutat que encara no s’hagin adherit al protocol (comerços, entitats esportives, associacions professionals, entitats culturals, entre d’altres). Amb el convenciment que només amb la participació àmplia i col·lectiva aconseguirem reproduir els canvis sostenibles i estructurals que es requereixen volem animar-vos a participar!

La importància de superar els espais governamentals per impulsar polítiques públiques continua sent una reivindicació necessària

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top