Publicitat
Opinió

Reinventar-se

És una evidència que el comerç tradicional travessa per moments de dificultat però, dintre del sector, els comerços de barri, lluny del centre o dels eixos de referència, pateixen especialment la complexitat de la nova situació. És el que està passant entre els comerços de Sant Pere Nord, els que estan a carrers de referència del barri com Ample, Periodista Grané, Renaixement o Provença. Es tracta de comerços iguals als que poden estar al barri Centre o a l’eix de Francesc Macià, que també pateixen una situació complicada, però les seves realitats són diferents, per estar, moltes vegades, poc emparats per altres comerços o, fins i tot, organitzats a causa d’un cert aïllament. Els comerciants apel·len poc menys que a la solidaritat dels veïns, recordant que el comerç de barri necessita el suport de tots, que és la diferència entre que el barri tingui vida o que no la tingui, que tingui economia o no la tingui, que tingui més feina o menys o que tingui una personalitat o altra. En realitat el comerç és el que diferencia entre els barris vitals i els barris dormitori. El comerç de Sant Pere Nord necessita ajuda. La campanya és eloqüent: "Si tu no vens… nosaltres marxem".

Trobar la solució no és gens fàcil en un moment en el qual el canvi d’hàbits de consum, propiciat per canvis socials i tecnològics, ens situa en un nou escenari, en un nou model que obliga a fer ajustos que moltes vegades són molt difícils de determinar. Els experts sempre diuen que la botiga física no desapareixerà, però que s’ha de reinventar. Segurament és més fàcil dir-ho que dir com. Com es pot reinventar una botiga de barri, si els grans monstres de la distribució, amb grans plans de reconversió, extraordinaris recursos i tota la tecnologia a la seva disposició són incapaços d’equilibrar la seva lluita contra Amazon?

Al final, l’experiència de compra és la que determina les nostres fidelitats i és sobre la que s’ha de basar la nostra relació. El comerç ha de buscar una sortida i potser necessita no només l’ajuda dels seus veïns, sinó també la d’organitzacions i administracions que planifiquin, guiïn i estiguin al seu costat. Difícilment un botiguer que ha d’estar al davant del seu negoci deu hores al dia tingui la possibilitat de reinventar-se per ell mateix, encara que vegi que és imprescindible donar un nou perfil a la botiga. És cert, no ho té fàcil el comerç en general, però que no sigui per nosaltres.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top