Publicitat
Opinió

Pas de puça

Per Santa Llúcia, un pas de puça. Per Nadal, un pas de pardal. Per sant Esteve, un pas de llebre. I, per Any Nou, un pas de bou." Quin bon recull de refranys de la nostra llengua presento avui, diada de la patrona. Ens "ha de conservar la vista". No pas tan sols al llarg d’aquestes dues setmanes i mitja que resten per tancar l’any. És una dita popular vella. Es fa servir, sobretot, quan algú no troba quelcom que té davant del seu nas. Té a veure, d’acord amb la llegenda, amb el fet que la santa es va arrencar els ulls quan un jove els hi va elogiar.

És patrona de les professions que tenen a veure amb l’agudesa visual. Com ara els rellotgers, escriptors, cosidores, espardenyers, pessebristes i picapedrers, entre d’altres. La tradició del nostre poble fa que estigui molt arrelada a la terra, a través d’aplecs, fires i festes majors d’hivern… Al Principat, mantenim el bon costum d’encendre-li espelmes i demanar-li protecció en la capelleta de la catedral gòtica de Barcelona. Tot i un laïcisme cada cop més estès, sempre és bo perdurar en el temps la flama de tradicions religioses. Totes elles ens vinculen al territori.

"Per santa Llúcia, s’escurça la nit i s’allarga el dia." Heus ací un altre adagi que tal vegada contravé la tesi que el jorn més curt de l’any correspon al solstici d’hivern. Concretament el 21 de desembre. De fet, un nou adagi certifica la teoria de l’"ésser més curt que el dia de sant Tomàs". Si més no, fa gràcia.

"Sant Marc omple els tolls, santa Rosa els desborda i santa Llúcia els buida." O bé "per santa Llúcia, torni l’oli a l’oliva". Alhora, "si glaça per santa Llúcia, al maig tindrem bons dies". Però també "per la cega santa Llúcia, si sembres, no colliràs".

Avui, es clou la cimera del canvi climàtic a Madrid. Està per veure què se’n traurà realment. Hi ha molta gent cega en la gestió del més que evident escalfament del planeta. Mentre la classe científica posa el crit al cel, els tres grans països "culpables" del sarau (Xina, Índia i EUA) passen de tot. Posats a expressar un desig, avanço la meva carta als Reis d’Orient: pel bé planetari, els prego que arribi a bon port l’"impeach-ment" d’un impresentable Donald Trump.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top