Publicitat
Opinió

Baixes emissions

Ja s’ha esgotat el temps. La Zona de Baixes Emissions Rondes de Barcelona (ZBE), desconeguda per molts, és una realitat. Accedir a Barcelona des de l’Àrea Metropolitana o circular per la Ciutat Comtal estan limitats als vehicles amb distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit. Amb l’arribada de l’any nou s’ha fet realitat una de les mesures de lluita contra la contaminació més ambicioses de les que s’han plantejat mai a tot l’Estat. Aquesta Zona de Baixes Emissions Rondes (ZBE) de Barcelona és una àrea de més de 95 quilòmetres quadrats que inclou Barcelona (excepte la Zona Franca Industrial i el barri de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes) i els municipis circumdants a les rondes, Sant Adrià del Besòs i l’Hospitalet de Llobregat i part dels d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat. La posada en marxa de la ZBE evitarà, segons l’Ajuntament de Barcelona, que 50.000 cotxes contaminants entrin a la ciutat els dies laborables, concretament entre les set del matí i les vuit del vespre, quan s’aplica aquesta mesura, de dilluns a divendres.

Davant dels grans canvis sempre existeix un elevat temor i molts, molts dubtes. La posada en marxa d’una directriu d’aquesta magnitud genera moltes recances, temors i inquietuds. És comprensible, però s’ha d’admetre que tots els indicadors apunten a la necessitat de prendre mesures valentes i decidides per reduir els terribles efectes de la contaminació. La darrera cimera del clima de Madrid va permetre aixecar a molts la veu, hi va haver molt "postureo", encara que al final els resultats concrets varen ser molt decebedors. Aquesta, l’arriba de la Zona de Baixes Emissions, és una decisió que també té un important suport institucional i que marca un camí per a altres ciutats, com Terrassa, que volen adoptar aquestes restriccions.

L’èxit, però, d’aquest canvi -la setmana vinent en serà la prova de foc quan es recuperi la normalitat viària- són les alternatives que es plantegen per evitar l’ús del vehicle privat i que només impliquen millorar l’oferta del transport públic. Hi ha hagut tres anys per posar al dia aquestes alternatives encara que, per a les cambres de comerç o el RACC, el transport públic estarà saturat en molts moments i no serà fàcil atendre prop de 170.000 desplaçaments diaris més per l’entrada en vigor permanent de la ZBE. El repte, en tots els sentits, és majúscul.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top