Publicitat
Opinió

Sant Sadurní

Són majoria els qui creuen que el patró de Pamplona (Iruña) és sant Fermí. Un sant a qui molts agosarats demanen la protecció abans de marcar-se una cursa trepidant davant dels braus en la segona setmana de juliol: "Entzun arren San Fermin zu zaitugu patroi zuzendu gure oinak entzierro hontan otoi". Realment, però, ho és sant Sadurní, juntament amb sant Francesc Xavier, patró navarrès.

A pocs quilòmetres de casa nostra, tenim la capital del cava, Sant Sadurní d’Anoia. Allí, demà fan festa grossa: "Per les rutes de la vida / cada pas és un escull. / Ai de l’ànima ferida / pel pecat d’etern abrull. / Amb el bàcul per guiatge / vós ens feu més pla el camí…/ L’Avernó besa el riu Noia / i entremig creix ufanós / el conreu com una toia / de Déu òscul amorós / Sant Patró sou del paratge / sou l’estel d’aquest jardí". Heus ací un parell d’estrofes dels seus goigs.

Hi ha adagis molt coneguts referits al mes dels difunts i les castanyes: "Al novembre, Tots Sants el primer i sant Andreu el darrer". Això sí, sense passar per alt que "per sant Sadurní, la neu pel camí i, per sant Andreu, per tot arreu". És el penúltim, el qui tot just l’antecedeix. Un altre refrany, prou engrescador, és el que he triat com a títol. "A la casa del més coquí, quan hi ha pa hi manca vi." Una afirmació, tanmateix, que no s’escau per a aquella contrada. "A les penes, punyalades i, al patir, un got de vi." O "a menjar curt, vi pur". "A ningú no fa mal el vi si es beu amb senderi." Un llunyà 1872, Codorníu fou l’origen del cava, tot elaborant les primeres 3.000 ampolles del xampany francès.

A menys d’un mes de les festes nadalenques, tots tenim ganes de destapar una ampolla de bon escumós. No ens en falten motius i, enguany, voldríem afegir-hi la derrota de la Covid-19. En aquesta conjuntura, suggereixo als epidemiòlegs que lluiten en aquest combat que rellegeixin la història d’aquella època. Quan els estralls de la plaga de la fil·loxera portaren de corcoll els habitants de la zona. Ara, alguna de les mesures emprades podrien donar-los algun cop de mà. Sense oblidar, però, el patronatge de sant Sadurní, la Verge del Remei, la de la Salut i la mare de Déu de "l’empenta". Bromes a banda, expresso un desig: que aquest malson se’n vagi.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top