Publicitat
Opinió

Prou abusos amb els preus de la llum

LLUÏSA MELGARES, tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat

Des de fa molts mesos, les famílies estem patint una pujada de la llum molt injusta. De fet, els mesos de juliol i agost s’han tancat amb preus mitjans mensuals de 92,42 €/MWh i 105,94 €/Mwh.

Això representa un increment de la factura de més del 250% respecte al mínim de febrer de 2021.

Així doncs, els ciutadans i ciutadanes de Terrassa –com els de la resta de l’Estat- avui es veuen obligats a destinar molts més recursos a pagar un bé bàsic i essencial, com és l’electricitat, un servei que hauria d’estar garantit i que és imprescindible per a una vida digna. Paral·lelament, aquesta pujada de la llum afecta directament el teixit empresarial del país, que ha d’assumir uns costos superiors a la mitjana europea, el que ocasiona una clara pèrdua de competitivitat.

Mentre això passa, el govern espanyol sembla mantenir-se al marge d’aquesta problemàtica i, en resposta a les mobilitzacions ciutadanes i a les crítiques per part de la societat, només ha anunciat unes tímides mesures per donar resposta a aquesta situació abusiva que afecta directament la ciutadania, escanyant moltes famílies vulnerables. Algunes d’elles s’han vist molt afectades per la crisi econòmica derivada de la Covid-19 i ara han d’afrontar aquest sobrecost addicional a les seves llars.

No podem continuar amb aquest abús per part de les grans empreses energètiques. Creiem que aquesta situació és intolerable i és per això que el passat mes de setembre vam impulsar una proposta d’acord a la junta de portaveus per demanar al govern de l’Estat que actuï d’una vegada i prengui mesures que acabin amb aquest despropòsit. Creiem que ens cal sense falta definir nous mecanismes de control públic, lliure d’oligopolis i amb un sistema de preus just, equitatiu, competitiu, sostenible ambientalment i transparent. És urgent posar fre al negoci de les elèctriques i oferir a la ciutadania uns serveis bàsics a un cost assequible.

Així mateix, en la proposta demanem al govern de l’Estat ampliar la cobertura del bo social per tal de reduir la càrrega a les famílies més vulnerables en episodis d’escalada de preus i també la creació urgent d’un fons extraordinari en favor dels ajuntaments, per tal de cobrir l’increment de sol·licituds que estan rebent els serveis socials. I és que els consistoris som l’administració més pròxima a la ciutadania i per això també som els primers a rebre les necessitats; necessitem disposar de recursos suficients per donar-hi resposta.

Creiem que l’adopció d’aquestes mesures que reclamem des del món local podria parar el cop aquesta vegada. No obstant això, les solucions estructurals a aquesta problemàtica generada per l’elevat cost de la llum passen per una intervenció pública per accelerar la transició energètica, afavorint de forma directa i clara l’autoconsum d’energies renovables. Els ajuntaments estem disposats a fer aquesta tasca, però necessitem recursos. La nostra proposta també insta el govern de l’Estat a destinar parts dels fons Next Generation a aquest conjunt de mesures i projectes que contribueixin a fer efectiva la transició energètica i alhora permetin diversificar el sistema, acabant amb l’actual funcionament oligopolístic.

Disposar d’una llar digna i d’uns serveis bàsics justos és un dret. Fem-lo realitat.

Nota de l’editor: Diari de Terrassa obre les pàgines a les opinions dels grups amb representació a l’Ajuntament, que es publiquen segons ordre d’arribada.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top