Publicitat
Terrassa

Vacances de franc? És possible

Un dels aspectes positius de la crisi (si és que n´hi ha) és el canvi de mentalitat que s´està produint en la societat. Conceptes com col·laborar, intercanviar, cedir o compartir s´apliquen molt més que a finals dels 90, quan el consumisme i el materialisme eren més acusats.
Ara ja no sorprèn comprar articles de segona mà o compartir el cotxe o la casa llogant les habitacions. L´intercanvi d´habitatges sorgeix en aquest context on, simplement, els inquilins permuten temporalment la seva residència per descobrir noves ciutats amb un allotjament de cost zero.
Un concepte que a Espanya no acaba de quallar, tot i que Catalunya n´és una de les comunitats capdavanteres perquè la idea de propietat està molt arrelada, potser per un tema cultural.
Els usuaris aconsellen fer el primer pas. “El pagament d´una quota d´inscripció a la plataforma d´internet fa que sigui un filtre”, comenta la Sara, mare de tres fills, de 9, 7 i 4 anys, respectivament, que va provar l´experiència el 2013. “Vam anar quinze dies a un poble a prop d´Annecy i va anar perfectament. Vam descobrir que a la gent no li importa viure temporalment en un pis perquè durant tot l´any resideixen en una casa”, afegeix. Això sí, recomana conèixer idiomes (anglès, fonamental). “En el nostre cas el francès va ser imprescindible per comunicar-nos amb la família.”

Trencar esquemes
El condicionant de la gratuïtat de l´allotjament va influir a l´hora de triar. “Som cinc a casa i viatjar amb nens resulta car si vas d´hotel o d´apartament.” Tot i que en el seu cas no va ser un factor decisiu. “Estàs molt més tranquil, vas al teu aire i estàs com a casa, mai millor dit.”
La seva predisposició ve avalada per una concepció de la vida basada en la confiança, la sinceritat, la col·laboració desinteressada i la importància del compartir. “Nosaltres fa molts anys que tenim ´au pair´ i és una manera fantàstica de tenir gent a casa teva que vol aprendre un idioma a canvi d´allotjament, manutenció i un cop de mà amb els nens o la casa. A més, quan intercanvies l´habitatge és cert que cedeixes casa teva però és una qüestió de valors. Et robaran la tele? Et faran malbé alguna cosa?.. Si és així sempre pots denunciar-ho perquè, a més, no oblidem que tu ocupes casa seva. Un punt que dóna una confiança mútua.”
L´experiència de la Sara és una més de les vivències que poden explicar els usuaris de les plataformes d´intercanvi d´habitatges que funcionen a Espanya.
Generalment, són famílies amb nens petits. Un perfil que varia per la progressiva incorporació de parelles joves i de jubilats predisposades a conèixer noves ciutats amb un pressupost molt més reduït que si anessin d´hotel.

Per a segones residències
És indubtable que és una manera de viatjar més econòmica i, alhora, amb un component social perquè en certa manera contribueix a dinamitzar el comerç de proximitat, si parlem de primeres residències. En el cas de les segones, és una opció que cada vegada tenen més present els propietaris perquè cedeixen un immoble a la platja o a la muntanya, que podrien tenir tancat, a canvi de viure uns dies en una altra casa a qualsevol país del món. Una manera de rendibilitzar una inversió.
L´estiu és el període més sol·licitat, però també el més difícil de lligar perquè les vacances a Europa són el juliol i, si es vol viatjar als Estats Units, cal posar-s´hi amb vuit mesos o un any d´antelació. En aquest sentit, qualsevol prevenció és poca i és aconsellable començar a lligar caps el gener perquè s´ha de trobar el lloc, els dies, el tipus de família, etcètera.
A banda del Nadal, també s´imposen darrerament els ponts festius. Són les parelles les que trien aquesta opció. Aprofiten les ofertes “low cost” de les companyies aèries per conèixer una ciutat aprofitant que l´allotjament és de franc.
Així doncs, i sobre el paper, els aspectes positius de l´intercanvi són l´estalvi de diners i el fet de gaudir d´un habitatge amb totes les comoditats, conèixer gent nova i establir relacions personals que augmenten els vincles d´amistat. Com a negatius, la seguretat de a qui cedeixes casa teva.

Com es fa?
El funcionament de les plataformes és molt senzill: després de pagar la subscripció al web (ronda els 100 euros) traces el teu perfil, amb les característiques de l´habitatge, la ciutat on s´ubica i els trets personals (família o parella, si vols mascotes a casa o no, si t´interessa una casa amb jardí o piscina, si busques sol i platja o bé muntanya i grans ciutats…). D´entre tots els aspectes, un dels més sol·licitats a Espanya és la connexió a internet perquè molts aprofiten per continuar treballant sense renunciar a les vacances.
A partir d´aquí es produeix l´intercanvi de propostes fins que s´arriba a l´elecció del futur inquilí, que es pot conèixer personalment (hi ha qui queda en un punt intermedi del viatge), per telèfon o per les xarxes socials.
Ambdues parts deixen clar el que poden fer (i no) als seus domicilis (ho poden deixar per escrit) i suggereixen els llocs que poden visitar, a quins restaurants anar o on és l´hospital més proper. Quan finalitza l´estança cada part valora l´experiència per tal d´afermar la confiança amb els altres viatgers.
Segons l´Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) hi ha plataformes que ofereixen una assegurança d´allotjament per cobrir la cancel·lació, l´incompliment del soci, la no disponibilitat de la propietat, la responsabilitat civil o els danys en el mobiliari.

Ser viatgers, no turistes
Els usuaris es consideren que, en aquestes plataformes, formen part d´una comunitat que es mou pel desig de viatjar d´una manera molt poc turística. Pensen que és com deixar la casa a un familiar o a un amic, amb la qual cosa es dóna per fet el sentit de la discreció, el respecte per les coses alienes i la consideració cap a les persones de l´entorn. A Catalunya, un dels elements d´interès que els mou a viatjar és conèixer noves cultures, visitar museus, descobrir la gastronomia o assistir a esdeveniments internacionals. Els visitants, pel contrari, s´interessen per conèixer la Ciutat Comtal, el sol de les platges (hi ha molta demanda de gent dels països escandinaus), el bon menjar i la cultura. Els que han residit temporalment a Terrassa valoren la seva tranquil·litat (un reducte de pau en comparació amb Barcelona), el parc de Vallparadís i es queden sorpresos per la Masia Freixa, l´edifici modernista que és la carta de presentació de Terrassa com a ciutat turística. 

També podeu consultar…
intervac.com Fundada el 1953 és la plataforma pionera. Té el “Bed and Breakfast” entre socis i gratis.
Knok.es És una plataforma espanyola fundada el 2011 que suggereix intercanvis per afinitat. Es presenta com la primera web de viatges per a famílies.
homeforhome.com El web es presenta com a integrant del Grupo Intercon, líder en la creació i desenvolupament de negocis a internet.
Staysatfriends.com Una comunitat d´usuaris que, quan viatgen, poden allotjar-se als pisos de coneguts o d´amics dels amics.
warmshowers.org D´interès només per als ciclistes perquè suggereix l´intercanvi d´acollida entre cicloturistes. Un mapa interactiu els mostra on poden passar la nit.
helpx.net Una plataforma on hi ha voluntariat disposat a intercanviar temps de treball en albergs, granges o hostals per allotjament i menjar gratis. Amb demanda a Anglaterra, França, Irlanda, Finlàndia i Alemanya.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top