Xevi Verdaguer: "L'intestí i el cervell van lligats"

Publicat el 19 de febrer de 2017 a les 04:00
Menjar aliments fermentats, com és el quefir, el xucrut, els iogurts, els formatges, la soja o bé el “kimchi” (una recepta coreana amb vegetals i, sobretot, col xinesa), fa que augmenti la diversitat de bacteris que hi ha al nostre intestí. Així ho va explicar el psiconeuroimmunòleg i nou “gurú” de l’alimentació saludable Xevi Verdaguer, al Teatre Principal de Terrassa, on fa uns dies va pronunciar la conferència inaugural dels estrenats Premis Muncunill.

Per a Verdaguer, si afavorim la diversitat de bacteris del nostre intestí menjant aquests aliments fermentats (o bé unes quinze boletes de nabius al dia) millorarà el nostre estat d’ànim. Per quina raó? El motiu, explica, és que la diversitat bacteriana ajudarà que de l’intestí en surti més serotonina, la coneguda com a “hormona del plaer” o “de la felicitat”, que resulta indispensable perquè estiguem més contents.

El “segon cervell”
“A l’intestí, hi tenim la clau per gaudir d’una bona salut emocional. Sabem que en aquesta part del cos fabriquem entre el 80 i el 95% de la serotonina”, va explicar Verdaguer, que s’ha fet conegut per les seves aparicions televisives i per col·laborar a la web etselquemenges.cat. “La carbassa, el moniato, la xirivia o la poma també ens hi poden ajudar”, va afegir.

La relació que Verdaguer estableix entre la ment i l’intestí és tan estreta que, a aquest últim, l’anomena “el segon cervell”. I posa exemples de tal vincle: “Quan estem nerviosos, sovint anem de ventre”, diu. “I, quan estem a un lloc de vacances que ens resulta estrany, igual es passem cinc dies sense poder-hi anar.”

En el camí d’aconseguir el benestar emocional, els productes que porten gluten tampoc són gaire ben rebuts, segons Verdaguer. Per a l’especialista, “s’ha vist que aquests productes tenen components que generen inflamacions al cos”. I diu: “Encara que no siguem al·lèrgics ni intolerants al gluten, s’ha comprovat que entre una i quatre hores després de consumir-ne creixen les citoquines inflamatòries a l’organisme, que porten a la inflamació cel·lular”.

Més dolors
Verdaguer explica que aquesta inflamació pot vincular-se amb l’aparició de dolors articulars, migranyes i també de dolors menstruals. “El fet de tenir aquest tipus d’inflamacions provoca que el cos generi menys serotonina i que, en conseqüència, ens trobem més decaiguts”, afirma. L’estrès de la vida diària, no dormir prou hores o no fer esport també estan entre les causes que el cos no produeixi tanta serotonina com perquè nosaltres estiguem més animats.

Mirar les femtes
Per saber si estem menjant bé i d’una manera saludable, Verdaguer parla d’un mètode escatològic, però efectiu, segons indica. Es tracta de mirar, sense vergonya, com fem la caca. “Anar malament de ventre és el primer símptoma que els tòxics han entrat a la circulació sanguínea. Llavors resulta habitual que les persones se sentin deprimides”, diu.
“Les caques han de ser de la mida d’un xurro, compactes i s’han d’enfonsar. Si passa això, l’intestí està fabricant i metabolitzant bé la serotonina –conta. Si floten a l’aigua, ens falta fibra. I si anem restrets, potser ens manca hidratació.”