Publicitat
Terrassa

Melgares reclama extremar les precaucions per evitar incendis

"L’estiu és una època complicada pel risc d’incendis i cal estar amatent", va reiterar ahir la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, durant la seva visita a membres de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF), que de manera voluntària fan tasques de prevenció i vigilància en els boscos que abracen la ciutat. Melgares va voler conèixer la seva feina a prop i la valorà. "Cal agrair la seva disposició per dedicar part del seu temps lliure a sensibilitzar i controlar la natura", va afegir.

La tinenta d’alcalde es va desplaçar ahir fins al Camí de Can Gonteres acompanyada del regidor de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil, Xavier F. Rivero. Allà van ser rebuts pel cap d’operacions de l’ADF, José Antonio Chacón, i pel coordinador de la mateixa agrupació, Xavier Corominas, així com d’altres membres voluntaris. En aquest lloc, situat a pocs metres de la urbanització, és on hi ha un de les quatre torres de guaita de l’ADF. Els altres tres estan ubicats a Can Poal, a la Serra de Galliners i a Can Petit. Chacón va manifestar que són quatre punts estratègics perquè des d’allí hi ha una gran visibilitat sobre l’entorn i, per tant, tot seguit podem detectar un possible conat d’incendi".

Si fos el cas, els voluntaris reaccionen al moment trucant als bombers perquè hi vagin i es posin al comandament de la situació. Després ells queden sota les seves ordres per si han de col·laborar. Chacón va manifestar que aquesta xarxa per nivells dona molt bon resultat. "Afortunadament, el balanç de l’any 2018 es va tancar de manera molt optimista. Només es van detectar petits incendis que van cremar uns deu metres quadrats". El cap operatiu de l’ADF va insistir en la importància de la prevenció i conscienciació. "És fonamental tenir les zones de bosc netes i accessibles i fer campanyes a la població. Pel que fa a la neteja del bosc. Chacón va destacar la necessitat de tenir camins d’accés i punts d’aigua per poder intervenir en cas de declarar-se un incendi. Hi ha espais a Terrassa més sensibles que d’altres? El coordinador Xavier Corominas va dir que "això és difícil de determinar perquè la pluja castiga molt les zones".

Toc d’alerta per mantenir el bosc net però també cal conscienciar a la població del perill que suposa qualsevol agressió a la natura. Chacón va dir que són bàsiques totes les campanyes de prevenció i que ells fan també molta pedagogia. "És essencial que la gent que va al bosc es vegi què hi som i què fem i també parlar amb ells perquè així prenen més consciència. I parlem amb gent que passa el dia, amb els que caminen i amb algun caçador furtiu d’ocells".

Crida a les dones
Per fer les tasques de vigilància, l’ADF de Terrassa disposa de quatre vehicles, és una dotació adequada encara que són vehicles que tenen molt desgast pel tipus de trajectes que han d’assumir. Cadascun d’ells pot arrossegar un pes de fins a 500 quilos d’aigua, una quantitat que és considerar exagerada.

Les agrupacions reben recursos dels ajuntaments i de la Diputació. Ara estan també submergides en plena campanya per captar dones. A l’ADF de Terrassa s’han incorporat les primeres quatre dones, un fet celebrat per l’entitat. La tinenta d’alcalde, Lluïsa Melgares, i el regidor Xavier F. Rivero, també es van sumar a aquesta crida perquè hi hagi més dones.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top