Publicitat
Terrassa

Gener de 2021, topall per reduir la contaminació a Barcelona

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha establert, com a data límit per a reduir la contaminació per diòxid de nitrogen (NO2) a Barcelona, el mes de gener de l’any 2021, en una reunió que va mantenir ahir amb les administracions de l’Àmbit-40 implicades, entre les que hi era l’Ajuntament de Terrassa, representat pel regidor de Medi Ambient, Carles Caballero.

Després de la denúncia interposada per la Comissió Europea davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, pels elevats nivells de contaminació a la capital catalana, la Generalitat de Catalunya ha volgut analitzar la situació i prendre les mesures necessàries per, com va dir Calvet en la posterior roda de premsa, aconseguir "una qualitat d’aire bona" amb la disminució de contaminació, quan el tribunal europeu dicti la seva sentència. El conseller va dir que una bona notícia, és que s’ha pogut acreditar una millora de la qualitat de l’aire, passant de 17 estacions que incomplien els límits d’òxids de nitrogen a 2010, a dues l’any 2018.

Per la seva banda, després de la trobada, des de la Diputació de Barcelona, i a través del diputat de Medi Ambient, Xesco Gomar, es va assegurar que aquest organisme incrementarà el suport als municipis de l’Àmbit 40, l’àrea d’aplicació del Pla d’actuació per a la Millora de la Qualitat de l’Aire, en tasques d’assessorament i seguiment de la contaminació atmosfèrica, i també en la realització de plans de mobilitat sostenible i en la formació de tècnics municipals en plans d’educació ambiental.

La mesura més destacada, segons va explicar la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, serà la de la implementació, el gener de 2020, de la Zona de Baixes Emissions a Barcelona, el que suposarà un espai de 95 quilòmetres quadrats entre les rondes, que està previst que pugui reduir en 124.000 el nombre de cotxes contaminants que circulen per aquesta ciutat. Calvet va apuntar la possibilitat d’ampliar aquest espai a altres municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, i va afirmar que el Govern vol acabar amb els peatges a Catalunya, implantant el model "Eurovinyeta", una tarifa plana i temporal, que pot variar depenent de l’ús que es faci de les carreteres.

Solucions globals
Des de Terrassa, i a través de Caballero, es va fer palesa la necessitat de solucionar totes aquestes problemàtiques globalment, ja que es tracta "d’un problema global". El regidor de Medi Ambient va exposar que no té gaire sentit que a Barcelona s’implementi un peatge pels vehicles privats mentre que les vies d’accés del Vallès estan col·lapsades. El representant del consistori egarenc a aquesta reunió també va mostrar l’enuig que hi ha a la ciutat i entre els usuaris pel fet que s’anima a usar el transport públic i "se’ns agreuja amb els preus per la zona tarifària".

Caballero va explicar que "el 80 per cent dels problemes per la contaminació ambiental estan relacionats amb el cotxe" i, per això, va reclamar que s’ha d’arreglar el tema de la zona tarifària (Terrassa reclaVa recordar la necessitat d’apostar per noves infraestructures ferroviàries. "S’ha demostrat que si ho poses fàcil, la gent ho utilitza", va dir. També es va parlar de la necessitat del cinturó ferroviari que uneixi els dos Vallès, una zona d’1,4 milions d’habitants, per evitar haver de fer transbord com ara.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top