Publicitat
Terrassa

Agents cívics per la convivència als carrers

ola, José, què tal. Bé, bé, però aquella furgoneta gran segueix aquí. Que es prengui nota, i es pren nota. Marta li recorda que un altre cotxe abandonat en la zona, en Can Palet II, ja ha estat retirat, José. Sí, sí, és veritat. Cotxes, abandonats, residus amuntegats al costat de contenidors, són les "estrelles" en el degoteig de consultes i intervencions de Marta i Sara, dues de les sis persones que integren la unitat d’agents per la convivència que va néixer al juny passat.

De moment, aquí estan els agents per la convivència. Amador Domene, el caporal de la policia que els coordina, està molt satisfet del seu treball, molt profitós a l’hora de detectar comportaments incívicos. Marta és l’AC001 i Sara té la placa amb el número AC003. Fan broma amb el que segurament haurà de sofrir el portador del 007 si arriba algun dia, perquè els agents són sis i no se sap si hi haurà set, perquè no se sap si el pla continuarà vigent i si és així, si serà ampliat.

Marta i Sara han participat en la reunió diària en Prefectura, on se’ls assigna un programa de tasques que moltes vegades s’altera per l’acció del dia a dia, de noves incidències. Anit va passar això en aquesta zona, a veure com està la situació: avui comença aquesta festa major del barri, caldrà estar atents a això altre. Després, Marta i Sara parlen amb responsables del centre cívic Alcalde Morera per a posar-se al corrent de novetats. "Aquest és un servei molt viu", diuen les agents. No hi ha dos dies iguals. Molts dies protegeixen els camins escolars i no es descarta que en un futur duguin a terme directament la protecció a les portes d’escoles.

Surten del centre cívic per a iniciar la seva singladura pels barris que tenen assignats. Vesteixen, per descomptat, l’uniforme blau fosc i granat (un granat tirant a lila) que a poc a poc es va popularitzant. Aquest era un altre dels objectius: que els veïns sabessin que l’administració pública està aquí, representada en aquest uniforme.

Comença una nova jornada, sempre de tarda. Marta i Sara, AC001 i AC003, saluden veïns que apuren el sol amable en uns bancs. Travessen el carrer de Colom i no triguen a topar-se amb una escena habitual: fòtils vells i mobles acumulats al costat d’uns contenidors. Sara agarra el telèfon mòbil i fa una foto al cúmul de residus. La informació amb la ubicació ja ha arribat a qui havia d’arribar a través de l’APP CuidemTerrassa. La tecnologia al servei de la millora als carrers.

"Tots els dies les veiem", diu la responsable d’un bar. I ella contenta de veure-les cada dia. Aquest cotxe porta aquí un parell de mesos. Marta i Sara ja ho havien vist, però té la ITV passada, potser és d’algú que està malalt i no ho ha abandonat, potser el seu amo està fora, de vacances, qui sap. Però les agents es fixaran. Passen cada dia per allà, ja se sap. "Estarem al corrent", tranquil·litza Marta. En casos similars, les agents contacten amb la policia perquè faci gestions; per exemple, conèixer si aquest cotxe té concertada l’assegurança obligatòria.

Mobles al terra
Carrer de l’Agricultura. Nou exemple d’incivisme: hi ha mobles tirats pel terra, uns quants, al costat de les unidats de recollida de residus situades en la confluència amb l’avinguda de les Glòries Catalanes. Més fotos, més informació. Marta i Sara segueixen endavant. Ara toca Guadiana, entrada en el casal de barri, entrevista breu amb José Sánchez, el president de l’associació de veïns de Can Palet II, a veure com van les coses. La furgoneta, el cotxe vermell.

Després d’un període de formació cursat al maig, Marta i Sara van optar als seus llocs com dues-centes persones més i van estar entre els divuit preseleccionats després d’exàmens i entrevistes, i entre els deu seleccionats finalment: els sis agents que ja treballen i quatre suplents que entraran en la unitat si s’amplia. Hi ha un binomi en el districte 2, un altre en el 3 i un altra parella en el districte 4. De moment, el pla pilot se circumscriu a aquests sectors.

Algú informa dels gossos solts en un parc, d’aquest punt d’abocaments, de més andròmines abandonades al carrer sense control. "Els agents per la convivència controlen el bon ús dels béns", diu Xavier Fernández Rivero, regidor de Policia Municipal, Seguretat i Via Pública. "Al final del projecte es farà una valoració del projecte amb la resta de serveis i les entitats veïnals", afegeix. El contracte laboral és per un any.

En aquests primers mesos de treball, Marta, Sara i la resta de membres de la unitat han estat interpel·lats en multitud d’ocasions per veïns: Què feu? Qui sou? Tenien dubtes. Elles les intentaven resoldre, i llavors arribaven, i arriben, les consultes, les queixes, les comunicacions, que si mireu quantes escombraries hi ha en aquest punt, que si els cotxes abandonats. Cada binomi porta telèfon amb l’APP Cuidem i traspassa la informació directament als serveis municipals competents: aquest arbre en mal estat, aquest banc trencat, aquest contenidor desbordat. "Són una gran ajuda. Els ciutadans veuen l’uniforme i saben que estan davant un servei públic", diu el caporal Domene, sabedor que la gent necessita a algú de l’Ajuntament a qui dirigir-se al carrer tenint en compte les retallades i el dèficit estructural de policies.

Els agents per la convivència presten labors de suport en actes festius i informen d’ordenances. No poden sancionar, però a vegades arriben "on la Policia Municipal no pot arribar". No són policies, "però sí un servei públic que dóna resposta i atenció", reitera el caporal. AC001 i AC003 realitzen unes trenta actuacions diàries, entre atenció a preguntes, transmissió de queixes o comunicació d’incidències.

Barri a barri
"Molt bé, ja s’han endut aquell cotxe", els diu un veí després de les salutacions. Les agents prossegueixen, parlen amb un comerciant, comprovaran si aquell punt de brutícia està ja net. El districte 3 és molt extens i no el poden abastar sencer cada dia, per la qual cosa li ho reparteixen durant la setmana. Demà toca el barri de Xúquer, avui recorren Ca Palet i Guadalhorce, i demà passat Can Jofresa.

Si saben d’un conflicte veïnal, deriven la informació al departament corresponent. A la policia, als serveis socials. "Facilitem el contacte si les persones implicades no ens volen donar les seves dades", diu Marta. Alguns veïns es dirigeixen a elles nerviosos, exaltats, com a motos, però elles responen amb calma i apaivaguen la situació. Una vegada van veure una baralla i van avisar immediatament a la Policia Municipal, i els seus "companys" policies "van volar". Els agents cívics es comuniquen en un canal al marge del dels policies, però els policies senten les seves comunicacions en l’emissora.

L’horari comença a les dues de la tarda i acaba a les 9.20 del vespre. En aquest temps, els AC atenen a centenars de persones, veuen el que no funciona, parlen, assisteixen, treballen per la comunitat. I no poden evitar el somriure quan algú, com li ha passat a Marta i Sara, confon "convivència" amb "conveniència" i els diu que el convenient és que es vagi a prendre alguna cosa amb ell. "Convivència, convivència", aclareixen elles. "Dons quina convivència si no us preneu alguna cosa amb mi", replica el veí.

Publicitat
To Top