Publicitat
Terrassa

La vacunació de la grip inclou als bebès prematurs com a grup de risc

El Departament de Salut va presentar ahir el dispositiu assistencial per fer front a l’increment de la demanda d’atenció sanitària els mesos d’hivern i ho va fer coincidint amb l’inici de la campanya de vacunació de la grip. Des d’ahir, els centres d’assistència primària (CAPs) ja vacunen als col·lectius de risc, que aquest hivern amplien la cobertura.

La consellera de Salut Alba Vergés va fer una crida a la vacunació a les persones més vulnerables, "els majors de 60 anys, les persones amb problemes de salut crònics, les dones embarassades i col·lectius professionals com els treballadors sanitaris". Aquest hivern, Salut incorpora també als grups de risc als menors fins als 2 anys que van neixer prematurs per la seva alta vulnerabilitat.

"Posàrem especial èmfasi -va dir ahir la consellera de Salut Alba Vergés-, com no pot ser d’altra manera, en els professionals sanitaris i, per primera vegada, introduïm a la campanya els infants de sis mesos a dos anys que tenen prematuritat alta, és a dir, que van néixer en menys de 32 setmanes".

Des de ahir, el Departament distribuirà als CAPs 1.220 000 dosis de vacunes de la grip amb l’objectiu de prevenir l’epidèmia, evitar les complicacions i la mortalitat associada. L’hivern passat la grip va ser moderada. Es van confirmar 1.145 casos greus i només el 64 per cent d’aquests pacients estaven vacunats, tot i que un 75 per cent presentaven algun factor de risc. La infecció va provocar 145 defuncions a Catalunya. Tots ells formaven part dels col·lectius de risc i 6 de cada 10 eren persones no vacunades.

Trucar i demanar hora
Per vacunar-se només cal trucar al CAP de referència i demanar hora a l’equip encarregat de l’administració de la vacuna de la grip.

Es recomana protegir-se amb la vacuna abans de l’arribada del virus gripal, que està prevista per als vols del Nadal. La dosi preventiva, però, és subministrarà al llarg de tota la temporada de la grip.

El virus de la grip muta cada temporada i varia segons avança pels continents. Aquesta evolució no permet crear una vacuna cent per cent efectiva i estable en el temps.

De fet, la fórmula cada any s’adapta a les variacions del virus. En la composició de la vacuna trivalent d’aquesta temporada es manté la soca B/Colorado/06/2017 (llinatge Victòria), i la resta de soques han variat. L’OMS recomana que les vacunes antigripals tetravalents portin com a l’anterior temporada, a més de les soques incloses a la trivalent, una anàloga a B/Phuket/3073/2013 (llinatgeB/Yamagata/16/88). Aquesta soca també hi era a la temporada passada.

En cas de contagi, els símptomes habituals de la infecció són febre, tos, calfreds, mal de gola, congestió nasal, dolor muscular i mal de cap i sensació de fatiga. Si no hi ha complicacions, el procés dura entre els 5 i els 7 dies.

Aquest hivern la campanya de la grip té per lema "Un hivern sense BRRR" i vol posar l’accent en la importància de reduir el contagi de les malalties infeccioses, no només la grip. Les mesures higièniques són molt importants. Rentar-se les mans sovint, l’ús de mocadors rebutjables i cobrir-se la cara amb un mocador cada cop que estosseguem o esternudem són gestos que poden frenar l’extensió del virus.

Salut ha augmentat la dotació per atendre les urgències del període d’hivern 2019/2020 fins als 21,4 milions d’euros, 1,7 més que la temporada anterior. 3,3 milions es destinaran a reforçar els equips d’atenció primària, 3,3 per l’atenció sociosanitària i 14,8 milions, la partida més gran, anirà a l’atenció hospitalària, va explicar ahir el departament.

També es reforçarà el dispositiu del Sistema d’Emergències Médiques (SEM). Incorporarà 13 noves unitats de Suport Vital Bàsic per donar cobertura a la ciutat de Barcelona i a l’àrea metropolitana. Les noves unitats s’afegeixen a les 8 que han quedat fixes a Barcelona i treballaran en jornades de 12 hores, entre l’1 de desembre de 2019 i el 31 de març de 2020, període en què la demanda assistencial es dispara.

Paral·lelament, a partir de l’1 de desembre i durant dos mesos, fins al 31 de gener de 2020, les dues unitats de Suport Bàsic Avançat Pediàtrica es veuran reforçades amb una unitat més per atendre l’increment dels casos de bronquiolitis.

Aquest any, el Servèi Català de L’Agència de Salut Pública vol millorar la cobertura de vacunació en elsmés grans de 60 anys, els malalts crònics, les dones embarassades i els treballadors sanitàris.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top