Publicitat
Terrassa

Fupar celebra els deu anys de la seva artesania de paper

"I ara bufarem les espelmes", va anunciar Marta Puig, directora tècnica del centre ocupacional de Fupar. I bona part de la vintena d’operaris de la secció d’artesania va bufar espelmes. Perquè ahir la fundació que integra a persones amb discapacitat, la Fundació President Amat Roumens (Fupar), va celebrar els primers deu anys d’un dels seus projectes, el de fabricació artesanal de peces de paper. L’entitat va inaugurar oficialment un habitacle específic per fabricar la materia primera, la pasta de paper.

L’acte va tenir lloc a la seu de la fundació, al carrer de les Campiones Olímpiques. Vladimir Cazorla i Mariona Duch, els dos monitors de la secció, van explicar als assistents, ciutadans a títol personal i representants d’entitats i de l’Ajuntament, el procés de manufactura, sobretot de la pasta que després es transforma en paper que es transforma al final en punts de llibre, o postals, caixes o ambientadors, o fins i tot en folis. Arriba el paper per a reciclar, de revistes per exemple, es tritura, es crea la massa resultant d’una mescla amb fibra, se li tira aigua, l’aigua s’elimina, es passen els fulls per una premsa, s’estenen com es penja la roba de la bugada, es fiquen en un forn, després en una altra premsa… fins que, al final del procés, queda enllestit el full llis, preparat per a un ús o un altre. Ara, els treballadors estan embardissats, sobretot, en la fressa de la campanya de Nadal i malden per crear els motius que enganxaran en aquestes felicitacions. Cada any creen unes 5.000 postals. "Tenim una comanda molt alta i encara anem per la meitat", va explicar Vladimir Cazorla. Uns operaris saben fer una cosa, uns altres una altra. "Uns ens complementem a uns altres", van aclarir Mariona i Vladimir.

Abraçades
Diversos treballadors continuaven creant mentre es realitzava la visita, mentre els dos monitors resumien l’activitat de la secció i convidaven als presents a veure l’exposició de productes preparada per a l’ocasió. Després van deixar la seva feina per bufar espelmes. I per aplaudir i fer-se abraçades. Era un dia de goig a la fundació.

Va haver-hi piscolabis després de bufar les espelmes. La celebració va servir també per a inaugurar la sala de mescla de la pasta de paper, que Fupar ha incorporat a la secció gràcies a la col·laboració de la Fundación ONCE, que ha aportat el 40 per cent del finançament d’aquest habitacle. La sala, separada de la resta del taller, permet substituir la fabricació artesanal de la matèria primera, amb galledes i risc de relliscades pel terra mullat, per una fabricació més polida i aïllada, amb maquinària específica. El centre ocupacional de Fupar compta amb uns 160 treballadors.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top