Publicitat
Terrassa

Diversió sense condicions

La recuperació durant aquestes dates de la pista de gel a la Plaça Nova ha estat, sense cap mena de discussió, una de les notícies més ben acollides per la ciutadania en general. Es tracta d’un entreteniment que està gaudint d’un èxit incontestable i un plaer per petits i grans. Però el que encara fa més atractiva la seva aparició de nou, el que eleva la seva grandesa a cims més alts pel que fa a satisfacció, i el que la converteix en una eina imprescindible per les pròximes cites nadalenques, és que es tracta d’una pista de gel inclusiva (la primera de tot el territori espanyol), accessible per persones amb discapacitat, física o intel·lectual, i que està preparada i dissenyada pel gaudi de tothom. Per tots i totes i per tothom.

Per tal d’aconseguir-ho, s’han disposat una sèrie d’aparells complementaris per fer més planer el pas de les persones amb discapacitats per aquesta pista, principalment destinats als més joves. Persones amb cadira de rodes, amb la mobilitat reduïda o que no poden mantenir l’equilibri podran gaudir d’aquesta opció d’esbarjo sense cap mena de complicació, gràcies a la presència de dispositius com el pingüí, el dofí o el dònut.

A més, també es pot utilitzar el Lugiglace, un aparell per adaptar les cadires de rodes a la superfície de la pista de gel. És una plataforma, adaptable segons la mida de la cadira, que permet lliscar pel gel com els trineus. Amb aquest dispositiu, únic en tot l’estat, l’usuari conserva la comoditat de la seva cadira de rodes i pot patinar gràcies a l’acció d’un acompanyant.

Així, doncs, les mesures d’accessibilitat beneficien la participació de totes les persones que vulguin passar una bona estona sobre la pista de gel. No s’han imposat uns horaris concrets ni determinats perquè les persones discapacitades puguin utilitzar la pista però sí que es beneficien d’una mesura a l’hora d’accedir al recinte. La Júlia Porta, la coordinadora d’aquest equipament, ho explica.

"Disposen dels mateixos horaris que tothom però, a l’hora d’accedir, no han de fer cues", comenta. És el que s’anomena com a cua inclusiva i l’Ajuntament de Terrassa ha demanat a totes les entitats que organitzen algun esdeveniment que apliquin aquesta pràctica. Es tracta d’afavorir a totes les persones que, per la seva discapacitat, fer una cua els hi suposa una complicació evident.

"La veritat és que ens ha sorprès i ha vingut molta gent i està molt bé tenir un projecte inclusiu igual a tota la ciutat", assegura Porta. La coordinadora de la pista de gel explica que el dofí és un aparell que permet a l’usuari anar assegut, ajudat per un acompanyant, mentre que el pingüí està destinat a persones amb mobilitat reduïda o amb manca d’equilibri, i que els hi permet patinar dempeus. El flotador o també conegut com a dònut, permet a la persona que l’utilitza anar estirada i, a més, és ideal pels que no poden estar asseguts.

Els aparells hi són sempre, i poden ser usats per tots els patinadors, però si arriba un usuari discapacitat i estan tots ocupats, es procura que en deixin lliure algun perquè el puguin fer servir. "Nosaltres no els gestionem però si hi ha alguna persona que en necessita un per suport, en deixem un de lliure perquè el pugui utilitzar. Posem totes les facilitats perquè tothom pugui patinar", exposa Porta. També afirma que "l’únic dispositiu que tenim a fora i l’entrem quan es necessita és el de les cadires de rodes".

Molta gent cada dia
"La veritat és que està sent un èxit i cada dia hi ha molta gent, principalment els caps de setmana", apunta Porta. Fins ara, als matins estava obert per grups procedents de les escoles amb reserva prèvia, però a partir del dilluns dia 23 de desembre, ja obrirà per tots els públics el matí i la tarda. Hi ha públic de totes les edats i també pel que respecte als usuaris amb discapacitat. "No tots els que venen són infants o joves, l’altre dia va venir un senyor d’uns 60 anys i va estar una bona estona amb els patins, un quart d’hora i tot va anar molt bé", assenyala la coordinadora de la pista, que afegeix que els usuaris amb alguna discapacitat, "no acostumen a estar-s’hi la mitja hora" que els pertoca a tots els clients.

La pista funcionarà fins al 7 de gener. Llavors, l’equipament es desmuntarà i s’aprofitarà i es reciclarà l’aigua, un cop es desgeli, amb l’objectiu que el seu impacte ecològic sigui mínim. De fet, l’enllumenat de tota la pista de gel es nodreix d’electricitat que prové d’energies renovables. Aquesta pista de gel ha tornat a ressorgir gràcies a la inventiva del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i comarca, i el consistori egarenc ha col·laborat activament en la seva activació. Es tracta d’un recinte a l’aire lliure, de 420 metres quadrats de superfície, i al que poden accedir en el mateix moment 80 persones.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top