Publicitat
Terrassa

Condemnat per trencar un caixer

Apurada la matinada, es presumeix que un jove va tenir problemes amb un caixer automàtic en l’avinguda del Tèxtil, per Parc Vallès, i el va trencar. Va causar danys valorats en més de 1.000 euros, ni més ni menys, i ha estat condemnat per aquell atac a cops al pagament d’una multa de 1.080 euros. Va cometre un delicte de danys.

Allò va passar el 26 de juliol del 2014. Eren les 5.24 del matí. El noi, llavors de 23 anys, la va emprendre a cops amb un caixer automàtic i va provocar desperfectes taxats en 751,61 euros. Arreglar la màquina va costar al banc responsable 130,82 euros de mà d’obra i 185,31 euros més corresponents a l’IVA suportat. Al final, l’entitat bancària va reclamar una indemnització de 1.067,74 euros.

El jutjat penal número 2 de Terrassa va imposar a l’imputat una pena de multa de nou mesos amb quota diària de 6 euros (1.620 euros) i el pagament de la indemnització. Va poder ser pitjor, però el reu es va beneficiar d’una circumstància atenuant de dilacions indegudes per les demores experimentades pel procés penal.

Així i tot, l’acusat va presentar un recurs davant l’Audiència Provincial de Barcelona. La seva defensa considerava indeguda l’aplicació de la circumstància atenuant: el jutjador la va apreciar ordinària i, segons la defensa, era qualificada. La tramitació del procediment va durar quatre anys i això que no era molt complex. Ha guanyat el recurs, a mig fer. L’Audiència Provincial ha estimat parcialment les al·legacions. Per al tribunal, "no hi ha dubte que el temps total invertit en la tramitació del procediment resulta excessiu; els fets van succeir al juliol del 2014 i l’enjudiciament va tenir lloc al setembre del 2018". No obstant això, examinades les actuacions, es va constatar que el procés "va seguir un ritme adequat tant en la fase d’instrucció com en la intermèdia". Però en la fase d’enjudiciament, en l’òrgan penal, es van invertir tres anys i cinc mesos, probablement a causa de la càrrega de treball del jutjat. Es tracta, doncs, "d’una dilació extraordinària", però no pot titllar-se de qualificada "si es pensa en el temps mig ordinari i sense dilacions que sol invertir-se en la preparació de la fase d’enjudiciament fins a culminar en l’acte de judici oral, que es troba entre els vuit mesos i l’any".

El retard va ser normal, dins dels marges jurídics de l’atenuació ordinària", però no pot negar-se, segons el tribunal, "que el termini de paralització frega la qualificació i que el temps global invertit en la tramitació del procediment resulta rellevant". Això ha d’influir en el mesurament de la pena, sosté el tribunal. La pena puntual proporcionada a la gravetat del fet i la culpabilitat de l’acusat és la de sis mesos de multa. Els magistrats rebaixen la sanció inicial, de 1.620 a 1.080 euros. La responsabilitat civil, la indemnització al banc, es manté.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top