Publicitat
Terrassa

El tèxtil, cap a un canvi en la formació dels futurs professionals

Un equip de la UPC ha treballat per actualitzar el perfil tècnic professional que el sector tèxtil necessita a Europa. El treball conclou que el perfil professional obtingut “deixa enrere el desfasament que patien les empreses del sector tèxtil entre la nova realitat industrial, tecnològica i de mercat amb uns recursos humans que encara treballaven amb habilitats del segle XX”, en paraules de la investigadora Mònica Ardanuy.

Ardanuy forma part de l’equip amb un altre professor, José Antonio Tornero. Els investigadors, de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER) de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC), “han treballat com actualitzar el perfil tècnic professional que el sector tèxtil necessita”, segons afirma la universitat. El treball està integrat en el projecte europeu “Skills4Smart TCFL Indústries 2030”, finançat amb 4.000.000 d’euros pel programa Erasmus Plus. Hi participen vint-i-dos entitats de nou països europeus.

La finalitat del projecte és “millorar la modernització i la competitivitat dels sectors del tèxtil, la confecció, la pell i el calçat a la Unió Europea”. El repte passa per actualitzar l’oferta formativa i els continguts curriculars a més de fer atractiva “la percepció de la carrera professional al sector tèxtil per atraure nou talent i crear un perfil professional adequat a la realitat tecnològica i empresarial del segle XXI”.

Vint-i-dos centres i institucions europees han creat un consorci. Són entitats de l’àmbit tèxtil d’Espanya, Bulgària, França, Itàlia, Portugal, Romania i Bèlgica. I la UPC de Terrassa hi és, representada per Ardanuy i Tornero. Mònica Ardanuy és professora del grau en Enginyeria de Tecnologia i Disseny Tèxtil de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) i investigadora de l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (INTEXTER). José Antonio Tornero és promotor d’R+D d’aquest mateix institut de recerca.

S’han analitzat més de cent empreses tèxtils dels sectors de la confecció, la pell i el calçat (vint indústries són catalanes) i cinquanta centres de formació per detectar, segons la UPC, “quina formació i quines competències tècniques i transversals necessiten els professionals per afrontar amb garanties de competitivitat els reptes comercials i industrials del mercat global”.

Les conclusions: el treball “dona llum a un nou perfil professional que, a més de poder desenvolupar habilitats transversals comunes a tots els sectors industrials, ha d’estar format en cinc àmbits tecnològics concrets”. Aquests són els cinc sectors: màrqueting digital, disseny en 3D, coneixements en “supply chain” (control de la cadena de subministrament), sostenibilitat i Indústria 4.0 (automatització de processos industrials i fabricació intel·ligent).

“El sector tèxtil és ampli i molt divers. Per això, establir un perfil únic de tècnic professional és molt agosarat. Gràcies a la informació que ens han facilitat les empreses, hem pogut dissenyar un tipus de professional versàtil, generalista i preparat per donar resposta ràpidament a les necessitats particulars de cada companyia, amb les seves especificitats”, apunta José Antonio Tornero. El projecte suposa “encarrilar la indústria tèxtil europea cap un futur més competitiu i obrir una porta a noves oportunitats laborals i d’ocupació”, afirma Ardanuy, qui assegura que “el perfil professional obtingut deixa enrere el desfasament que patien les empreses del sector tèxtil entre la nova realitat industrial, tecnològica i de mercat amb uns recursos humans que encara treballaven amb habilitats del segle XX”.

Nous continguts curriculars
La UPC destaca que el treball dels dos investigadors “també contempla una proposta de nous continguts curriculars per a tots els centres d’ensenyament especialitzats en l’àmbit de la confecció, la producció tèxtil, la pell i el calçat, en consonància amb el que necessiten les empreses europees”. La renovació dels continguts se centra, sobretot, “en el coneixement de les noves tecnologies digitals, el màrqueting, la producció i la manufactura, els processos industrials, la robòtica i l’automàtica industrial, la qualitat i la gestió de la sostenibilitat”. També, “en les habilitats transversals, com el lideratge, el treball en equip, el coneixement d’idiomes, la comunicació interpersonal, així com la capacitat d’adaptació i d’assumir responsabilitat”.

El projecte entrarà en una segona etapa durant els propers dos anys. Els investigadors informaran de les conclusiones i les debatran amb les associacions empresarials més representatives del sector, com Texfor, AEI o AMTEX. També amb les patronals Cecot, Cepyme, Pimec i les cambres de comerç, i amb els centres de formació professional i les institucions educatives, “per tal que adaptin de manera efectiva els plans d’estudi”. Els continguts acadèmics proposats estaran en un curs pilot que segurament es posarà en marxa durant el curs 2020-2021.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top