Publicitat
Terrassa

Les vendes repunten el primer dia de rebaixes

El comerç va estrenar ahir majoritàriament la campanya de rebaixes d’hivern i la resposta de públic va ser fins i tot millor del que s’esperava. A Terrassa, amb l’excepció d’algunes cadenes comercials, els descomptes d’hivern han començat l’endemà de Reis tant a les botigues del centre de la ciutat com als eixos comercials dels barris. Després de les compres nadalenques, les rebaixes d’hivern són l’oportunitat per aconseguir aquell producte que no encaixava al nostre pressupost i que ara es pot trobar a preu de ganga.

A primera hora del matí d’ahir ja és percebia als comerços que la resposta del públic seria positiva el primer dia de rebaixes generalitzades. Abans de les 10 del matí, a alguna cadena comercial fins i tot s’acumulaven els clients a la porta, protagonitzant el clàssic ritual de l’entrada “en tromba” a la recerca de la “peça” desitjada.

Amb la liberalització del calendari de rebaixes, el 2012, els descomptes no tenen un dia de sortida i les ofertes s’escampen per tot el calendari. Aquest hivern, però, el gruix del comerç de Terrassa ha esperat al fet que passin les festes per penjar el cartell de descomptes, que aquests primers dies rarament superen el 50%.

El comerç és conscient que el gruix de les compres de rebaixes es fan les dues primeres setmanes. Per assegurar-se les vendes, la majoria d’establiments han obert la campanya amb descomptes que fluctuen entre el 20 per cent i el 50 per cent, tant en el sector del tèxtil i el de l’equipament de la persona com en botigues d’electrodomèstics o parament de la llar. Fins i tot el calçat, que tradicionalment estirava més el calendari dels descomptes en rebaixes, ofereix articles a meitat de preu des de la primera setmana.

És el cas de Calçats Querol, al carrer Major. La botiga es va avançar al calendari tradicional i va penjar el cartell de rebaixes abans de Nadal. “La resposta ha estat bona -comenta Carme Martínez, encarregada de la botiga-. Els clients van aprofitar per fer les compres de les festes a millor preu i avui (per ahir) hem tornat a notar un repunt de vendes”.

I es que malgrat la liberalització del calendari dels descomptes, molts consumidors continuen associant el 7 de gener al primer dia de les rebaixes d’hivern. Molts compradors volen assegurar-se que l’oferta de descomptes serà generalitzada.

Sense gènere
A la botiga de roba de la llar de Montse Interiors també van tenir ahir “un matí animat” i a Tezenis, la botiga de baix cost del grup Calzedonia “les vendes han pujat des de dissabte”, el primer dia de rebaixes de la cadena. “Nosaltres hem tingut una bona temporada d’hivern i ara, si les vendes continuen a aquest ritme, ens preocupa quedar-nos sense gènere” -apuntava ahir des de l’establiment del Portal de Sant Roc Maria Coiman.

L’encarregada de la corseteria afirma que les rebaixes d’hivern són la rematada d’una bona campanya d’hivern i de Nadal. La resposta del públic ha estat molt regular, diuen els comerciants, amb l’excepció del Black Friday i les vendes de Nadal i Reis, que han marcat un repunt en les vendes.

A la botiga de Zara de la Rambla ahir al matí i a la tarda el flux de compradors va ser constant. Així i tot l’encarregada de la botiga, Bárbara Gómiz, assegura que “el Black Friday i els diumenges d’apertura comercial han desorientat els clients” i el resultat ha estat “una temporada pitjor a la de 2018”. Les vendes online, que suposen entre el 14 i el 16 per cent de les compres al grup Inditex, tampoc han crescut a la ciutat.

Un 3,2% més de vendes
Les vendes al desembre han estat positives per les cadenes de retail, amb una mitjana de creixement del 2,6 per cent respecte del mateix mes de l’any anterior, tot i que de l’1 al 24 de desembre les vendes només van ser de l’1,7 per cent a causa de l’avançament de les compres de Nadal durant el Black Friday, que van quedar registrades al mes de novembre.

Són dades de Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar del Retail. En global, el 70 per cent de les empreses ha tingut augment de vendes respecte del mes de desembre de l’any anterior; un 28% les ha disminuït i un 2% més les ha mantingut.

Malgrat tot, la previsió de vendes del mes de desembre va ser més optimista que el resultat real obtingut, afirmen des de Comertia, concretament 2 punts per sota. De cara al mes de gener i amb les rebaixes d’hivern, els empresaris del retail preveuen augmentar un 3,2% respecte del mateix mes de l’any anterior.

Aquest principi de gener, la campanya de rebaixes també repercutirà en les contractacions. La consultora de recursos humans Adecco calcula que la campanya de descomptes de 2020 requerirà 125 mil llocs de treball, el que suposa un augment en la contractació del 5,6 per cent respecte de l’any passat.

Els sectors que més contractaran seran els vinculats al gran consum, com ara comercials i dependents, personal per a perfumeria, cosmètica, electrònica, botiga de joguines, comerç tèxtil, logística i transport.

Pel que fa al 2020, els empresaris del comerç fan una previsió prudent de l’evolució del consum. El 63 per cent dels botiguers creu que les vendes aquest any aniran igual que el 2019, un 17 per cent opina que anirà millor i un 20 per cent més creu que anirà pitjor.

Les vendes online segueixen creixent a bon ritme, tot i mostrar resultats molt dispars. Al desembre han tancat amb un creixement del 29% respecte a el mateix mes de l’any anterior.

Les rebaixes d’hivern són el darrer tram de la cursa del consum nadalenc i la mitja de despesa per persona serà de 206 euros, segons l’informe “Rebaixes 2020” elaborat per Bnext. El portal és optimista. Multiplica per quatre les previsions respecte a la despesa registrada l’any passat, que es va situar en una mitjana de 63 euros per persona.

Des del departament de Consum de la Generalitat recorden que cal tenir en compte que les rebaixes són un període especial de venda i cal parar atenció a alguns aspectes. D’entrada, les botigues no estan obligades a fer rebaixes.

Els productes han de mostrar el preu anterior al de la rebaixa o bé el percentatge de descompte que s’aplica, han de tenir la mateixa qualitat i garantia que amb preu no rebaixat i no poden tenir defectes.

Pel que fa al pagament de les compres, si la botiga accepta normalment targetes ho ha de fer també durant el període de rebaixes. Si es preveu la possibilitat de fer un canvi, és important informar-se de la política de la botiga en aquests casos, ja que l’establiment no està obligat a bescanviar un producte adquirit en rebaixes si està en perfectes condicions.

Per les compres online, el comprador disposa d’un període de catorze dies per retornar la compra. Només estan exclosos els productes personalitzats o bé els que no es poden reutilitzar.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top