Publicitat
Terrassa

El nivell d’atur a l’FP és 4 vegades inferior a la dels joves catalans

Estudiar i graduar-se en Formació Professional (FP) dóna més possibilitats de trobar feina. Així ho reitera la nova edició de l’estudi d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals de 2019, del departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya que va ser presentat ahir a Barcelona.

L’informe conclou que els graduats en FP tenen un percentatge d’atur 4 vegades inferior que la mitjana de joves de Catalunya. Entrant en detall, els graduats superiors desocupats són un 8,88% i els graduats mitjans representen un 8,13 %. Són xifres que estan molt lluny de la mitjana d’atur dels joves catalans, que se situa en un 30,4%.

L’estudi també destaca que aquest nivell de desocupació és menor a la mitjana d’atur de Catalunya (11,60%) en tots els ensenyaments analitzats de l’FP, excepte els programes de formació i inserció que van adreçats a joves que han deixat l’educació secundària obligatòria i no segueixen estudis en el sistema educatiu. L’atur també és menor en totes les franges d’edat, per als joves de 16 a 19 anys és del 6,34% i en les persones majors de 30 anys se situa en el 10,49%.

La presentació de l’informe va reunir als consellers d’Educació, Josep Bargalló i de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, en un acte que va presidir el president del Consell de Cambres, Joan Canadell. Durant la seva intervenció, Bargalló va destacar que "l’FP és una eina formativa i d’inserció laboral de primera magnitud. Té uns índexs d’inserció superiors a altres estudis, i uns índexs de qualitat pel que fa al tipus de contacte i al tipus de sou; i alhora serveixen per disminuir la bretxa salarial".

L’estudi evidencia el creixement de la inserció en 14 de les 23 famílies professionals respecte a l’any passat. Els increments més alts es donen a química (+ 3,79%), sanitat (+3,76) i indústries alimentàries (+3,72%). Pel que fa a l’inserció per sectors, l’industrial és el que té major inserció laboral i millors sous. I destaquen els subsectors de les indústries extractives, fabricació i mecànica i electricitat i electrònica.

Així mateix, en aquestes especialitats els sous també són superiors. Del conjunt de graduats, un 33,08% cobren més de 1.200 euros mensuals mentre que en l’àmbit industrial el percentatge és del 57,04%. El mateix passa amb la qualitat de la contractació. Si el 31,34% dels graduats dels cicles no industrials tenen un contracte indefinit i el 53,22% ho estan a jornada completa, en l’àmbit industrial la xifra és del 43,63% i el 74,51% respectivament. Quant a l’FP Dual, cal dir que creix l’ocupació entre els graduats, i només un 5,90% busquen feina.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top