Publicitat
Terrassa

Impuls local a la llei que obliga els bancs a oferir lloguer social

Una comissió integrada per l’Ajuntament de Terrassa, el Col·legi d’Advocats i el Col·legi de Procuradors farà seguiment a la ciutat del compliment del Decret Llei 17/2019 de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, una eina que pretén regular el mercat de l’habitatge i fer-lo més accessible econòmicament, adaptant l’oferta a les necessitats de les persones.

Entre les primeres actuacions previstes per la nova comissió es va acordar instar als grans tenidors -majoritàriament bancs i fons volto- a que apliquin "la llei i prevegin les ofertes de lloguer social abans d’iniciar els procediments de desnonaments". La petició va acompanyada de "l’advertiment de ser sancionats en cas de no complir amb la llei".

En paral·lel, la comissió demana al Tribunal Superior de justícia de Catalunya que elabori una instrucció que marqui les directrius en els procediments per aturar els llançaments i els desnonaments. El document hauria d’incorporar el criteri a seguir en aplicació de la Llei 17/2019. Des del Col·legi de Procuradors de Terrassa, la seva degana, Belén Gurruchaga, ressalta la importància de tenir un document d’aquest tipus per tal "que hi hagi un criteri unificat entre els jutges sobre com aplicar la nova llei", que va entrar en vigor el 31 de desembre. "Busquem que tots els jutges apliquin les mateixes pautes, per tal de no caure en indefensions", comenta.

La decisió es va prendre en una reunió divendres al matí, a la que van assistir la tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat Lluïsa Melgares i el tinent d’alcalde de Drets Socials, Noel Duque. També van participar representants del Col·legi d’Advocats i el de Procuradors.

Aquesta comissió, comenta Melgares, "és el fruit de la responsabilitat que tenim les institucions i els diferents agents implicats de la ciutat per posar remei a la situació de moltes famílies en situació de vulnerabilitat de Terrassa, així com per posar ordre al sistema habitacions de la ciutat".

La regidora va agrair "el compromís i predisposició dels col·legis professionals de la ciutat davant d’aquesta situació, compartint la responsabilitat i preocupació vers la ciutadania de Terrassa".

Protocol
Entre les decisions preses divendres hi ha la de crear un protocol que vetlli per les actuacions previstes davant de llançaments i desnonaments a Terrassa, instant als grans tenidors a oferir l’alternativa d’un lloguer social "en els casos que es compleixin els requisits corresponents". Des del Col·legi d’Advocats de Terrassa, Anna Velasco explica que el decret no detalla el procediment exacte que s’ha de seguir en cas de demanda de desnonament a famílies vulnerables. Per això, es vol elaborar "un protocol amb què tots els agents implicats tinguem clar com actuar i poder garantir l’aplicació de la llei".

En febrer la comissió encetarà l’elaboració del protocol en el marc d’una segona reunió, on també s’impulsarà un estudi sobre la situació d’ocupació dels habitatges, que permeti destriar les diferents casuístiques que afecten la ciutadania i a les comunitats de veïns.

La regidoria de Serveis Socials crearà una unitat especialitzada per tramitar i donar suport a la ciutadania que necessiti l’aplicació de la llei 17/2019.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top