Publicitat
Terrassa

Alerta sobre les estafes telefòniques 

Publicitat

No he volgut retornar la trucada per si el número era d’aquests que són una estafa", comentava una dona a una altra fa uns dies a la terrassa d’una cafeteria de Poble Nou-Zona Esportiva. Havia rebut una trucada rara. Un matrimoni d’ancians havia rebut unes hores abans trucades a hores intempestives en el telèfon del seu domicili. Aquests dies torna a circular un avís dels Mossos d’Esquadra sobre aquesta mena de fraus: són un esquer en forma de serveis de tarifació especial.

El consell final per a evitar l’estafa és clar: cal ser prudents. "Davant una trucada perduda d’un número estranger (són els que comencen per +), calç plantejar-se si espereu una trucada d’aquell país. Si no hi ha motiu per rebre-la, no retorneu la trucada", recomana la policia autonòmica.

La seqüència seguida pels autors d’aquests fraus telefònics és la següent: durant la nit, els estafadors fan una trucada curta (només un to) des d’un país estranger. La víctima possiblement escolta el telèfon, però no l’atén perquè no li dóna temps a acudir a l’aparell. Al matí, en veure la trucada perduda, la retorna. "És llavors quan arriba l’estafa", diuen els mossos.

Com ho fan els malfactors? La trucada feta per l’usuari és readreçada a un servei de tarificació especial "que cobra preus alts per l’establiment de trucades i per minut". Les comunicacions prèvies, les realitzades en horari nocturn pels dolents, es realitzen des de diversos països. Segons l’avís policial, fins ara s’han detectat trucades realitzades des d’Albània (el prefix és el +355), Costa d’Ivori (+225), Ghana (+233), Nigèria (+234), Somàlia (+252), Letònia (+371), Lituània (+370) o Tunísia (+216).

Que ningú s’alarmi perquè aquests grups de delinqüents l’hagi triat. Els Mossos d’Esquadra deixen clar que els defraudadors no trien a les seves víctimes, sinó que truquen de manera aleatòria "o mitjançant bases de dades obtingudes de manera il·legítima". És important, afegeixen els mossos, "no retornar la trucada per a evitar validar el número de telèfon".

Ni l’estafa ni els avisos policials al respecte són nous. Fa un parell d’anys, els Mossos d’Esquadra ja van difondre alertes públiques sobre aquesta pràctica delictiva. Ara, sembla, ho han tornat a fer. La patronal Cecot ha rebut, i redistribuït als seus associats, un comunicat policial que informa de la detecció de la campanya de fraus amb origen fora d’Espanya, normalment de països extracomunitaris.

Els mossos demanen als destinataris dels missatges que facin la màxima difusió de les recomanacions per evitar l’estafa entre els seus associats. Ja se sap: davant el dubte sobre l’origen d’una trucada perduda amb els citats prefixos, no telefonin a aquests números. Podrien ser víctimes d’estafadors telefònics i emportar-se una sorpresa agra en veure la factura del telèfon.

Publicitat
To Top