Publicitat
Terrassa

Laplana assegura que va veure Sànchez per primer cop el 20S

La intendent dels Mossos Teresa Laplana va prendre ahir el relleu al major Josep Lluis Trapero al torn de declaracions del judici a la cúpula dels Mossos a l’Audiència Nacional. La policia va assegurar que no coneixia al exlíder d’ANC Jordi Sànchez, condemnat a 9 anys de presó pel procés, fins que li va veure per primera vegada durant el cèrcol a la seu de la Conselleria d’Economia del 20 de setembre de 2017.

Després de l’extens i duríssim interrogatori durant dos dies per part de la Fiscalia al major Trapero, la següent a declarar ha estat Laplana, que s’enfronta a 4 anys de presó per sedició per la seva actuació el 20-S, durant la concentració en el departament d’Economia per a protestar per un registre de la Guàrdia Civil contra els preparatius del 1-O.

Laplana, que sempre va declarar per videoconferència durant la instrucció d’aquesta causa per motius de salut, va relatar ahir que aquell dia ella es trobava de repòs en el seu domicili per prescripció mèdica a causa d’una síndrome vertiginosa, situació que li va provocar confusió sobre algunes actuacions i algunes hores quan va redactar la minuta policial.

A preguntes del fiscal Pedro Rubira, va explicar que va acudir a la seu d’Economia perquè el comissari que li va dir que ell s’encarregava finalment, va avisar que no podia traslladar-se fins allí, atès que s’estaven produint diverses actuacions encaminades a frenar l’1-O.

"Al no haver-hi més comandaments que poguessin desplaçar-se, vaig considerar que era la meva responsabilitat, malgrat que em trobava malament", va assenyalar la intendent, que va afegir que mai va pensar que la diligència duraria tantes hores.

"L’afluència de gent al lloc era imparable", va descriure Laplana, que va dir que quan va arribar a les 8.45 hi havia ja unes 500 persones.

El fiscal va voler saber quin perfil tenien els concentrats i va relatar que era "de tota mena", hi havia gent gran i d’altres edats que no semblaven radicals.

Actitud violenta, no
Si bé la seva actitud era molt reivindicativa i expressaven clarament el seu rebuig a l’activitat de la Guàrdia Civil amb proclames i càntics a favor del referèndum, a ella no li va semblar que tinguessin una "actitud violenta" ni va haver-hi intents d’intrusió a l’interior de l’edifici".

La seva missió, va explicar, era principalment la de transmetre als seus superiors el que estava veient, realitzar la interlocució amb els representants de la Guàrdia Civil i cursar les seves peticions,"però no tenia capacitat per a mobilitzar als efectius d’ordre públic", va puntualitzar, en aclarir que ella no era la cap de l’operatiu com, segons ella, erròniament va fer constar l’instructor de les diligències.

El comissari Ferran López, segon de Trapero, li va cridar i li va demanar que es posés en contacte amb el responsable de la Brimo per a establir un dispositiu i coordinar l’arribada dels detinguts a Economia.

Com que no va poder actuar la Brimo "per la forta resistència dels concentrats", li van dir que aniria un representant d’ANC per si es podia fer una gestió per a retirar als concentrats. Laplana va parlar amb ell tres vegades i, a preguntes del fiscal, va dir ahir que Sànchez en cap moment va interferir en el seu treball perquè "podia dir missa. No tènia cap atribució per a condicionar una actuació policial".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top