Publicitat
Terrassa

El transport públic per anar a la UAB bat un rècord des de 2001

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) acaba de fer difusió de l’última edició de l’enquesta d’Hàbits de mobilitat i cal dir que la conclusió és més que favorable al transport públic. El 64,3% de la comunitat universitària (38.433 persones, de les que 2.421 són de Terrassa) es desplaça en tren i/o autobús. Es tracta d’un índex que està per sobre de 2017 (60,1%) i que ha batut rècord en els gairebé vint anys analitzats. La UAB considera que l’augment es deu, entre altres coses, a la integració tarifària a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Pel que fa a la tipologia i companyia del transport públic, la de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) és la més usada en un 33,9%, seguit de la Renfe (19,4%) i de l’autobús (11,1%). Cal destacar que en l’ús del sistema ferroviari s’han produït canvis. El nombre d’usuaris de FGC s’ha mantingut pràcticament estable mentre que el de Renfe s’ha gairebé doblat passant de l’1,6% el 2001 al 19,4% que l’utilitza el 2019. Així mateix, cal remarcar que un dels transports públics que més s’incrementa és l’autobús interurbà que passa del 8,6% a l’11,1%. En el torn de valoracions, el de FGC és el que rep la puntuació més alta (7,8) seguit del bus interurbà (6,5) i de Renfe (5,2) en una escala del 0 al 10.

En cotxe
El creixement del transport públic ha anat en paral·lel a la disminució del vehicle privat. Així, segons l’estudi de la UAB, el 29% de la comunitat universitària a l’any 2019 opta pel transport privat, el que representa una disminució de 14 punts en el nivell de 2001 que va ser d’un 43,4%. Els usuaris del campus que van en vehicle privat ho fan majoritàriament sols (19,1%). Només es comparteix cotxe en un 4,8% dels casos.

A la UAB també s’usen altres modalitats de transport però tenen poca presència. Hi ha un 6,7 % de persones que van caminant o en bicicleta i un 1,4% en moto. El motiu és que el campus de Bellaterra segueix sent punt de referència pel Vallès però també per Barcelona ciutat. De fet, el nombre més gran d’usuaris de la comunitat (26,1%) procedeix de Barcelona. Un índex alt si es té en compte que supera amb escreix els que vénen de Sabadell (8,9%), Terrassa (6,3%), Cerdanyola i Vila UAB (13%) i Sant Cugat del Vallès (2,6%).

L’enquesta de la UAB també analitza el temps invertit per accedir al campus. Les que utilitzen el transport públic són les que han de dedicar més temps, una mitjana de 57,9 minuts mentre que les que hi accedeixen amb transport privat triguen una mitjana de 33,5 minuts, tot i que la percepció temporal de les persones usuàries del transport privar és inferior al temps real del desplaçament.

Targetes
Pel que fa a les targetes de transport, la T-Jove és l’opció més freqüent (65%) dels que viatgen en transport públic mentre que la T-10 es redueix a un ús del 17,4%.

També s’ha preguntat si els usuaris voldrien canviar de sistema de transport. Un 62,8% ha donat resposta i diu que li agradaria modificar la seva elecció. Un 23,6% del transport públic diu que li agradaria passar-se al privat per estalviar temps i guanyar amb comoditat. Per la seva banda, hi ha un 10,4% del vehicle privat que voldria passar-se al transport públic argumentant que és més econòmic i còmode.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top