Publicitat
Terrassa

Carles Sora: “Volem ser l’ESCAC de les arts digitals a Catalunya”

El Centre de la Imatge i Tecnologia Multimèdia (CITM) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa acaba d’estrenar nou director. Carles Sora (Alella, 1980), graduat en Multimèdia per la mateixa escola i doctor en Comunicació Interactiva per la UPF, va prendre possessió del càrrec aquest dilluns 3 de febrer (primer dia lectiu del mes) i ha volgut explicar els seus objectius i fer-ne difusió.

Sora vol que el CITM es consolidi com el centre de referència. “L’escola imparteix tres graus en les especialitats de Disseny, Animació i Art Digital; en Multimèdia i en Disseny i Desenvolupament de Videojocs. Això que fem és una gran oportunitat perquè no hi ha cap centre a l’Estat espanyol que aglutini aquests estudis que, per altra banda, són transversals i tenen un ADN cultural, humanístic, creatiu i tecnològic. Volem convertir-nos en l’ESCAC (l’escola de cinema) de les arts digitals a Catalunya”.

El nou director pensa que el CITM està ben posicionat per activar el mercat de la indústria digital. “Un 20% d’aquest mercat està a Catalunya i el sector de la cultura i l’art digital creix i és aquí on cal trobar sinergies”. Sora confia que el CITM hi pot jugar un paper important. “Barcelona és un centre de referència però no acaba de generar mercat. Se celebren moltes coses en aquest àmbit però després se’n van i no es queden. Tenim moltes fires i festivals relacionats però només són un aparador. No es consolida perquè no hi ha espais per donar continuïtat en el temps”.

Premis i innovació
Malgrat tot, admet que hi ha senyals per moure el sector, entre els quals va destacar el nou Centre d’Arts Digitals de Barcelona a l’antic cinema Ideal de Poblenou, que es va inaugurar el 25 d’octubre passat i també el Centre de Cultura Contemporània (CCCB), un espai que acostuma a donar visibilitat a l’art digital. Però pel director hi hauria d’haver més iniciatives perquè hi ha formació i creadors amb talent. “Per exemple, podria haver-hi premis i reconeixements per donar visibilitat al sector”.

En aquest context, el nou director va anunciar que el CITM es vol oferir com un laboratori de creació i innovació digital. En aquest sentit, va avançar que “seria un espai per potenciar residències de creació, transferència de tecnologia, desenvolupament de projectes dins i fora del programa curricular. I aquest laboratori es vincularia a empreses, festivals, entitats i institucions”. Sora està convençut que “hi ha molt potencial en el camp de l’animació i cultura digital i també en el videojoc”.

El nou responsable acadèmic vol també fomentar la relació del CITM amb la ciutat. Va citar, per exemple, que fins ara han fet col·laboracions amb el Festival de Terrassa Noves Tendències TNT, que havia dirigit Pep Pla, i que voldríem continuar amb el mateix. Va reiterar que el camp és molt ampli i ho va dir des de l’experiència, ja que ell està especialitzat en projectes de cultura i art digital (més de 25) per teatre, educació, museus, artistes particulars…

Sora va presentar les seves prioritats amb molta il·lusió. No en va, acaba d’aterrar de director en una escola on va ser alumne i forma part de les primeres promocions que es van graduar en Multimèdia (2004). Fa setze anys que va deixar el centre, que s’havia inaugurat com a Escola de Fotografia i que tenia la seu al Centre Universitari de la Visió (CUV). “És molt estimulant ser ara aquí i tenir una nova mirada de futur”, va expressar.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top