Publicitat
Terrassa

Premi a la UPC per un projecte sobre energia virtual

Nou premi sobre els titulats a l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (Eseiaat) de Terrassa del campus de la UPC·Barcelona Tech. Aquesta vegada el guardó és per Eva Maria Urbano, de 24 anys, enginyera aeroespacial i màster en energia electrònica, que ha estat premiada per un projecte de transformació d’una planta industrial en una planta d’energia virtual (en anglès Virutal Power Plant, VPP). Amb la seva proposta, les empreses poden estalviar prop del 8% d’energia gràcies a la generació, transformació, emmagatzematge i venda de la seva electricitat.

Eva Maria Urbano, que ara està fent el doctorat a la mateixa Eseiaat, ha dit que el seu projecte distingit correspon al treball del fi de màster i amb ell ha guanyat el Premi Eficiència Energètica 2019 de la Asociación de Empresas de Eficiencia Energética (A3e). En el seu treball, dirigit pel professor José Luis Romeral, proposa reconvertir una planta industrial en una planta elèctrica virtual amb l’objectiu d’obtenir beneficis del mercat energètic i alhora descarbonitzar els processos de fabricació, tot facilitant la transició energètica.

L’enginyera ha explicat que "el mercat elèctric es fixi segons les energies disponibles que hi ha i això té relació amb les emissions i el cost. L’objectiu era cerca una alternativa perquè una planta industrial pugui comprar i emmagatzemar l’energia i fer-la servir quan la necessiti, amb la qual s’aconsegueix una despesa energètica més sostenible". L’autora del treball confirma que "la clau és donar protagonisme als prosumidors; és a dir, entitats capaces de consumir i alhora generar electricitat que creen flexibilitat en el sistema energètic". La idea d’Urbano és d’entrada molt senzilla però té una gran complexitat tècnica. L’estudiant de doctorat ha fet un projecte de simulació d’una empresa del sector productiu i ha estudiat com podia aprofitar les seves instal·lacions per generar la mateixa energia renovable, la pugui servir en l’activitat productiva i pugui emmagatzemar i vendre’n els excedents al mercat energètic en condicions econòmiques favorables. L’estudiant també ha tingut en compte el Reial Decret de 2019, que permet que entitats connectades a la xarxa elèctrica consumeixen i, alhora, generin i gestionin la seva energia amb la possibilitat de vendre-la al mercat energètic.

Intel·ligència artificial
Així mateix, Urbano ha implementat al VPP un sistema d’intel·ligència artificial que permet controlar processos molt subjectes a variacions. I per assegurar l’optimització, ha estimat la capacitat d’emmagatzematge d’energia a través de bateries. Així, quan l’empresa vulgui vendre energia al mercat ho podrà fer en el context de preus més favorables per tenir beneficis. Amb tot, la investigadora assegura que l’estalvi podria arribar fins a un 8% amb una variabilitat que depèn del preu de l’electricitat al mercat.

L’estudiant de l’Eseiaat diu que el projecte no s’ha acabat i que li dona continuïtat a través del doctorat que està fent. Actualment, forma part del grup de recerca Motion Control and Industrial Aplications (MCIA) a la UPC de Terrassa que encapçala el professor José Luis Romeral. A la pregunta de per què el seu vol acadèmic (té el títol en enginyera aeronàutica) s’havia desviat de trajecte, va explicar que "volia encaminar-me cap a un vessant més social. I crec que el sector de les energies i la sostenibilitat em donarà oportunitats. I no em penedeixo. He fet una bona opció".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top