Publicitat
Terrassa

Primàries vota presentar-se a les eleccions al Parlament

Primàries ha decidit fer el salt al Parlament de Catalunya. La decisió l’ha pres aquest cap de setmana el partit a Terrassa, en el marc de la Segona Convenció Nacional. Un 77 per cent dels vots emesos (152) hi han recolzat anar a les urnes, enfront d’un 21,3 per cent (50 vots) en contra i dues abstencions. La formació, que a la Convenció Fundacional de la tardor ja va avançar la seva voluntat d’anar a eleccions, es confirma ara com a la cinquena força que competirà pel vot independentista.

El Cinema Catalunya va acollir dissabte la trobada, que va debatre en primer lloc la participació electoral i en segon, un cop decidida, el reglament que regula les regles del joc del procés en l’àmbit intern.

Primàries anirà a eleccions per "fer una esmena a la totalitat al sistema polític català" i defensar "que es faci efectiu el mandat de l’1 d’octubre", comentava ahir Mario Sòria, coportaveu nacional amb Carolina Frias.

A la convenció de dissabte els compromissaris van participar presencialment i telemàticament. El sí a la participació electoral es va sustentar en la defensa del "valor de la transparència" i en l’objectiu de fer efectiu el mandat de l’1-O "mitjançant l’aixecament de la suspensió de la declaració d’independència per fer-la efectiva". Els defensors del no van posar sobre la taula la inoportunitat del moment per anar a aleccions i la conveniència d’esperar a un escenari més procliu a la unitat de l’independentisme.

Primàries obrirà a la participació ciutadana l’elaboració de la seva llista electoral, tal com ho va fer amb la confecció de les candidatures municipals. "Proposem un nou escenari de joc", explica Sòria. "Apostem per unes eleccions obertes i transversals, on no siguin les executives dels partits les que triïn els candidats sinó la ciutadania. La llista no l’elaborarà el partit. Aquest és el punt subversiu de Primàries".

El reglament electoral blinda el sistema de primàries obertes com a fórmula per a la conformació de candidatures. A diferència de La Crida, que defensa una llista unitària de l’independentisme, Primàries "fa una crida a tota la ciutadania a participar i presentar candidatura. El nostre projecte és fer una llista transversal i de país".

El full de ruta aborda aquest tema i fixa quin serà el model territorial que s’adopta per a la votació dels candidats. La formació manté l’estructura comarcal oficial i celebrarà les primàries a tres voltes: primera comarcal, segona provincial (ambdues per triar els integrants de la llista al Parlament de Catalunya) i una tercera per escollir el presidenciable.

No a la taula de partits
En el debat del reglament es va desestimar una esmena que proposava revisar el sistema de circumscripcions per compensar el pes de barcelona en els processos electorals interns. També va fracassar una moció per crear una taula que reguli la relació amb els partits.

Primàries anirà a les eleccions al Parlament com a una formació disposada a qüestionar el sistema polític i defensar de manera permanent "els valors republicans de la transparència, de la participació, de la igualtat i de la regeneració". La plataforma liderada per Jordi Graupera ja es va definir a la Convenció fundacional del novembre a Barcelona com a una opció "oberta a tothom, independentista i radicalment democràtica", va piular.

A finals de gener Primàries Terrassa es va incorporar a l’espai polític de Primàries Catalunya i al febrer va renovar els seus òrgans de direcció. Olga Vila, la nova coordinadora, va deixar clar en assolir el càrrec que "el nostre objectiu és posar-nos a treballar, situant al centre la ciutat i preparar-nos de cara a les eleccions vinents".

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top