Publicitat
Terrassa

Sanitaris en risc a les portes del “col·lapse”

Després de dues setmanes de lluita en primera línia de foc contra el coronavirus, els professionals sanitaris aixequen la veu per denunciar que treballen amb limitacions de material o material inadequat i acusen al CatSalut de “modificar cada dia els protocols d’abordatge dels casos de Covid-19, cada cop més relaxats, posant en risc la salut dels professionals per una manca de planificació dels recursos”. Així ho afirmen Xavier Lleonart, president en funcions del comitè d’empresa del CST, i Victòria Ortega, presidenta del comitè d’empresa de MútuaTerrassa.

El primer en aixecar la veu aquesta setmana ha estat el sindicat USOC de MútuaTerrassa, amb un comunicat en el que denuncia “restriccions en l’ús de mascaretes” i “equips de protecció individual (EPIs) que no compleixen els protocols estrictes del Covid-19”.

Ortega explica que “s’estan reutilitzant mascaretes de forma incorrecta i s’està treballant amb bates de paper i no impermeables a àrees d’aïllament com el nivell 1 d’urgències o la planta 6, on hi ha pacients amb sospita de coronavirus”.

Les queixes, diu, arriben “també de les plantes hospitalàries, dels centres socio sanitaris i de la primària, que està atenen un volum ingent d’urgències, moltes de pacients potencialment infectats”.

Els professionals acusen al CaT Salut de no anticipar-se a una realitat previsible i de “donar cobertura legal”, amb canvis constants de protocols, a situacions que “posen en risc la salut dels professionals i també la dels pacients”. El Sindicat de Metges de Catalunya ho ha denunciat públicament. “En parlarem més endavant i igual ho farem als tribunals”, apunta Lleonart.

A les portes del col·lapse
L’increment de casos de coronavirus a la ciutat i, sobretot, dels pacients que requereixen ingrés, amenaça amb portar els propers dies al col·lapse els hospitals de la ciutat, que han vist com la demanda comença a desbordar els seus dispositius.

Al Consorci Sanitari hi ha hospitalitzades en aquest moment 37 persones amb Covid-19 i quatre al servei d’urgències. Hi ha tres positius en hospitalització domiciliària i quinze malalts a la UCI.

L’augment de pacients amb coronavirus en situació greu ha obligat a ampliar les cures intensives i s’està utilitzant la reanimació dels quiròfans de l’Hospital de Terrassa. Per resoldre l’encaix de pacients en aïllament, el CST reorganitzava ahir les seves plantes per habilitar espais pels ingressos per coronavirus.

A Mútua també han hagut de reestructurar espais per atendre la demanda generada per la pandèmia. La planta 6 ha estat habilitada com a zona d’aïllament. Permet drenar el nivell 1 d’urgències, on estan els malalts amb clínica respiratòria sospitosos de Covid-19. Als dos espais romanen els pacients a l’espera de resultat de l’analítica del coronavirus, expliquen els treballadors.

A Mútua també han hagut d’habilitar espais externs a la UCI per poder donar cobertura als pacients greus de coronavirus i als malalts crítics per altres patologies, comenten. “Només dissabte -explica Victòria Ortega-, a urgències es van intubar tres persones infartades i tres més per coronavirus. En aquest moment tenim una mitja de dos o tres intubacions noves cada dia que requereixen àrea crítica, anar a cures intensives”.

“Estem en una situació excepcional que requereix recursos i el que hi ha hagut és una manca total de planificació per part de l’administració”. La presidenta del comitè d’empresa critica que s’estigui actuant “de manera reactiva i no de forma preventiva. CatSalut ha infravalorat la situació”, afegeix.

Avui Mútua te diagnosticats seixanta-nou positius. D’ells, vint-i-sis estan en seguiment domiciliari i 43 ingressats, nou a l’ UCI i trenta-quatre a planta. L’entitat va explicar ahir que “s’estan complint els protocols que marca Cat Salut en l’ús dels equips de protecció individual” i que hi ha stoc suficient de “bates, guants i ulleres”. No de mascaretes, raó per la qual s’apliquen “restriccions” per fer-ne un “us racional”. “Estem prenent mesures excepcionals en un context excepcional i tot anuel a la una”, insisteixen des de l’entitat.

Accés restringit
Mútua va restringir ahir l’accés a l’hospitalsper les visites als ingressats. Només hipodràn accedir els acompanyants a parts, a nens i a intervencions oncològiques.

La consellera Alba Verges anunciava ahir la incorporació de metges i infermeres jubilats en els dos últims anys, MIR i estudiants d’últim any de Medicina al sistema públic de salut català per reforçar plantilles mermades per la pandèmia i exhaustes després de dues setmanes de lluita contra la malaltia.

Al CST hi ha en aquest moment al voltant de cinquanta professionals de baixa per coronavirus i varis centenars en confinament -aquests apartats del servei- o bé en vigilancia activa per contacte amb una persona contaminada, informen des del comitè d’empresa. Aquests darrers continuen treballant i son sotmesos a controls de temperatura.

La plantilla del Consorci, integrada per 2.700 persones, ha pogut fins fer front a les demandes de reforç mitjançant reorganitzacions de jornades i reforçant les unitats mermades amb ampliacions de jornades. El CST ha contactat amb professionals jubilats que estan en reserva per si fos necessari els propers dies incorporar-los al contingent.

L’epidèmia del coronavirus continua propagant-se a Catalunya. El nombre de casos d’infectats pel Covid-19 en aquesta comunitat puja a 3.270, amb 82 morts, segons les últimes dades difoses pel Departament de Salut de la Generalitat.

El Departament de Salut informa va ahir que s’han confirmat 568 positius nous de coronavirus a Catalunya. Del total de casos acumulats fins ara han mort amb la Covid-19, un total de 82 persones, totes amb patologies prèvies.

Pel que fa al nombre total d’afectats pel coronavirus a Catalunya, un total de 98 persones estan greus. A més, del nombre total d’afectats arreu del país, 384 són professionals sanitaris.

Pel que fa al brot d’Igualada, Salut confirma un total acumulat de 207 positius de coronavirus SARS-CoV-2 des que es va declarar el brot. Set persones estan greus i 24 han mort amb la Covid-19. Del nombre total de casos del brot d’Igualada, 91 són professionals sanitaris.

17 mil casos a Espanya
El nombre de casos a Espanya ha ascendit a 17.147, amb 3.400 nous contagis confirmats en les últimes 24 hores, d’acord amb les últimes dades difoses pel Ministeri de Sanitat ahir dijous. El nombre de morts s’ha elevat als 767, enfront dels 598 del dimecres, la qual cosa suposa un increment d’un 27%.

El director del Centre de Coordinació d’Emergències, Fernando Simón, va alertar ahir en roda de premsa que aquests són “els dies difícils” del brot.

“Cada dia veurem un augment i cal mantenir la tensió”, però “no pot estar massa lluny el dia en què vegem doblegar la corba cap a l’altre costat”, ha subratllat.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top