La biblioteca en temps de virus

Publicat el 02 de juny de 2020 a les 21:06
Era encara a principis de març que Soraya de las Heras planejava anar-se'n de vacances, aquest any, a Malta. A la Biblioteca Central de Terrassa va preguntar per una guia de viatge de l'illa. No la tenien, però la podien demanar a una altra biblioteca i va fer la sol·licitud. Havia d'arribar, o potser ja ho havia fet, quan es va declarar l'estat d'alarma per la Covid-19 i les biblioteques es van veure obligades a tancar. Dilluns va ser el primer dia que totes les municipals (excepte la del districte 5) van obrir, tot i que només per oferir, amb cita prèvia, el servei de préstec. I a quarts de cinc de la tarda del dilluns, Soraya de las Heras sortia de la Biblioteca Central amb un exemplar de "Malta y Gozo. Los mejores consejos de viaje", una guia de Lonely Planet.

"M'han trucat de la biblioteca i m'han donat hora per recollir el llibre avui, el primer dia que obrien, a les 4.30 de la tarda.I com que la persona que tenia les 4.15 no s'ha presentat, m'han atès abans", ens explica darrere de la seva mascareta aquesta usuària que, ara per ara, no ha renunciat a viatjar a Malta aquest estiu. "Si puc, hi aniré." Uns metres més enllà, Meritxell Pocino i una filla seva s'emportaven cap a casa una pila de llibres. "Vam fer una reserva per correu electrònic i ens han trucat avui per venir-los a buscar. Som una família de quatre persones, i n'hem tret per tots. Moltes novel·les". Pels fills, de 8 i 10 anys, una versió adaptada de "Moby Dick" de Herman Melville, "que hem conegut durant aquest confinament", "El cas dels bandits assassins", una de l'Oest de Caroline Lawrenc amb Mark Twain fent un cameo, "En Mattia i l'avi" de Roberto Piumini, "Les maletes d'Auschwitz" de Daniela Palumbo. Pel marit, "Abans que el temps ho esborri", de F. Xavier Baladà.

capses que es tanquen cada dia

Una altra pila de llibres, Meritxell Pocino i la filla la van tornar introduint-los un darrer l'altre per les bústies de retorn, a la part exterior de l'edifici. Aquests llibres seran agafats pel personal de la biblioteca, amb guants i mascareta, i posats en quarantena, en una sala que han habilitat especialment per això. "Cada dia, abans de tancar la biblioteca, tanquem les capses dels llibres que han estat retornats al llarg de la jornada. I allà s'hi estaran, dins de la capsa i en aquesta sala especial, fins que no hagin passat catorze dies", ens explica la directora de la Bct, Montserrat de la Torre.

"Qualsevol llibre o document que la gent s'emporti, haurà passat la quarantenta, si ha estat retornat a partir del dilluns 1 de juny, o des de la declaració de l'estat d'alarma. O bé serà dels que han estat aquí dos mesos sense que els toqués ningú, tret del personal de la biblioteca, que ho fa amb guants. I els llibres només es poden tornar mitjançant les bústies de retorn, a l'exterior.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va dir la setmana passada que el risc de contagiar-se tocant paper és gairebé nul, per la qual cosa algú pot dir que es tracta d'una mesura exagerada. "Però hem de tenir en compte que a la Bct també oferim en préstec cds i pel·lícules, que tenen plàstic, un material on el virus sembla que pot quedar-s'hi més temps. Així que, per a tots els documents, s'ha decidit la mateixa quarantena: catorze dies."

Cal reconèixer que, aquests dies, si mires la porta d'entrada de la Bct, sembla ben bé la d'un centre sanitari. Darrere el taulell, s'hi veuen dos treballadors amb mascareta, atenent una persona que també en porta. El públic només hi pot entrar si té cita prèvia concertada per telèfon, correu electrònic o mitjançant un formulari (et donen dia i hora, com al metge) per recollir els llibres que ha sol·licitat per endur-se'n de préstec. I ha de seguir un circuit d'entrada i un diferent, de sortida, ben senyalitzats. Els usuaris, per descomptat, no poden anar als serveis. (I justament un exemple de com estrictes són les mesures a la Bct el constitueix el fet que cada treballador té marcat amb el seu nom un vàter, l' únic que pot fer servir i fins que no tornem a la normalitat.)

Dilluns, ja estaven atorgades gairebé totes les hores per aquesta setmana, i començaven a donar-ne per la següent. La durada de cada operació de préstec s'ha calculat en deu minuts, la qual cosa equival a un màxim de vint-i-cinc al matí, i uns altres vint-i-cinc a la tarda.

novel·les i temes d'oposicions

Quin tipus de llibres vol llegir la gent, després de les setmanes de confinament dur, i encara amb la pandèmia amenaçant? "Novel·les en general , llibres per preparar oposicions i infantils són els més demanats", diu la directora, per sorpresa de qui esperava que, amb la situació actual, hi hagués llista d'espera per llegir títols clàssics sorgits en crisis sanitàries semblants, com ara "La peste" d'Albert Camus, "La peste escarlata" de Jack London, "Diari de l'any de la peste" de Daniel Defoe, o si més no el "Quadern gris" de Josep Pla, que comença dient que han tancat les universitats per la grip de 1918, o bé llibres d'història i ciència sobre el tema.

En cap cas es permet l'accés habitual a les bibliotques, i allò de mirar els temes que t'interessen, o les darreres novetats, fullejar-les i emportar-te en préstec la que sembla més prometedora. Però per la gent amb ganes de llegir i que no té cap títol entre cella i cella, "hi ha la possibilitat que ens digui quins són els tipus de lectures que me'ls es agraden. La novel·la policíaca, per exemple. I els hi preparem un lot de llibres d'aquest gènere perquè se l'emporti".

Inicialment, les biblioteques en mantindran en aquesta "fase" fins al pròxim dia 14. "Més endavant, ja veurem. Depenem del que digui la Diputació de Barcelona, que marca unes pautes, basant-se en les quals l'Ajuntament decideix".