Publicitat
Terrassa

Quatre escoles bressol privades tanquen

El sector de les escoles bressol i llars d’infants privades a Terrassa està vivint una situació molt difícil des de fa temps per la baixa natalitat i que ara s’ha agreujat amb la crisi sanitària de la covid-19. Aquest diari ha tingut notícia que hi ha centres d’aquesta etapa i titularitat que han decidit posar fi a la seva activitat. Es tracta de la Quitxalla, el Virolai, el Bambi i l’Snoopy. Totes quatre escoles amb una llarga història en la seva activitat.

La més antiga de totes que ha pres l’acord de tancar és la Quitxalla, situada a la Font Vella. Aquest centre, amb quaranta anys d’història, va reobrir el mes de juliol després de l’estat d’alarma durant tres setmanes. El divendres 24 de juliol es va produir l’última classe i l’acomiadament d’alumnes i famílies amb l’equip d’educadores.

Fonts de la titularitat han explicat que el motiu del tancament es deu al fet que la propietat no ha renovat el contracte de lloguer. Les mateixes fonts han dit que aquesta renovació s’havia de fer ara però que no ha estat possible cap acord. També han afegit que veien molt difícil cercar un altre espai en ple Centre per continuar amb l’escola.

Un cop pressa la decisió, la titularitat ha remarcat que es va comunicar a l’equip de treball i a les famílies i que s’han cercat sortides pels dos col·lectius. En el cas dels professionals, s’ha ofert una nova sortida laboral a diferents empreses segons la tasca que realitzaven -la majoria educadores- i en el de les famílies s’han fet gestions amb l’Escola Petit Estel-La Nova, que, ubicada al carrer de Puig Novell, és un dels centres més a prop, per assegurar la continuïtat escolar.

La Quitxalla acollia aquest curs 2019-20 un total de 60 alumnes. És un centre de referència en educació infantil privada al bell mig del centre de la ciutat com ho són en el sector L’Avet, Tecnos i el mateix Petit Estel-la Nova. La titularitat de Quitxalla ha afegit que les escoles citades tenen problemes també per créixer en espais i estan molt limitades si volen fer-ho.

L’escola bressol de la Font Vella ha estat sempre un projecte educatiu privat. I en la seva trajectòria en la gestió va tenir un canvi fa cinc anys quan va haver-hi un relleu en la titularitat i la direcció acadèmica. El centre estava vinculat ara a l’Escola Montcau-la Mola però amb projectes i direccions totalment independents.

La titularitat actual ha valorat la qualitat de la Quitxalla. “Ha estat una escola de gran nivell en la docència que s’ha vist truncada per la continuïtat del lloguer de l’immoble. Però hem fet tot l’esforç possible per donar continuïtat a la plantilla i a les famílies”. Una mare d’aquest centre, Federica, es va posar en contacte amb aquest diari per lloar el treball de la Quitxalla. “Lamentem el tancament perquè hi havia un equip d’educadores molt bo. Es mereixen un reconeixement públic. Les famílies no ho esperàvem i crec que no s’ha informat amb suficient transparència”.

Al tancament de la Quitxalla pel curs vinent educatiu si suma el del Bambi i el del Virolai. En aquest cas dues escoles infantils privades també amb tres dècades d’activitat i situades al Centre.

El Bambi, al carrer Nou de Sant Pere, escolaritzava aquest curs uns 10 alumnes. El seu motiu és diferent del de la Quitxalla perquè ja ho va comunicar el curs anterior a les famílies que aquest era l’últim que oferia el servei.

En els últims dies s’ha sabut també que la Llar d’Infants Virolai, al carrer Sant Domènec, també havia informat les famílies de posar fi a la seva activitat. Virolai, impulsada l’any 1981, tenia aquest curs uns 33 alumnes. També ha estat un referent en el seu àmbit.

“El setembre de l’any vinent hauríem complert quaranta anys. Ara semblava que començàvem a treure el cap després de la crisi que va començar el 2008 però la pandèmia de la covid-19 ha estat un cop fort. Tenir l’escola tancada tant temps ha estat inaguantable. El juny i juliol hem pogut obrir perquè algunes famílies ens han ajudat però molts infants ja no han tornat al centre. Per al pròxim curs teníem poques matrícules assegurades, només 10, i veient els números a principis de juliol ja els vaig comunicar a les famílies el tancament definitiu de l’escola quan acabés aquest curs”, explica Pilar Gutés, directora del Virolai, que ahir divendres es va acomiadar dels seus alumnes.

alumnes reubicats

“Les famílies estan tristes però han comprès la situació. Moltes es van mostrar col·laboradores però jo no hi veia la solució”, assegura. “Em vaig oferir a ajudar-les a buscar una llar d’infants similar a la nostra i a prop. Jo no els he obligat a res però la veritat és que la majoria de nens i nenes que teníem es reubicaran el curs vinent a la Llar d’Infants Mainada (al carrer del Col·legi)”, comenta.

El Virolai comptava actualment amb una plantilla de sis professionals, incloent-hi la directora. “El nostre futur és incert i no negaré que fa por però mantenir l’escola oberta també ens abocava a un futur insegur, al qual hi havíem de sumar una forta càrrega de treball”, assegura Gutés, que agraeix la confiança a totes les persones i famílies que han passat pel centre en aquests prop de quaranta anys.

Una altra llar d’infants privada que tanca a Terrassa és l’Snoopy, ubicada al barri del Torrent d’en Pere Parres, que aquest curs tenia 23 alumnes matriculats, segons dades de l’Informe 2019-2020 del Consell Escolar Municipal.

La pèrdua d’aquests centres coincideix en un moment molt complicat per l’educació en general i per la infantil en particular. La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, va explicar que, d’ençà que va interrompre la pandèmia, s’han intensificat els contactes amb les llars d’infants privades i especialment amb aquelles que tenen el reconeixement de la Generalitat per fer aquesta tasca educadora de 0 a 3 anys. Ciurana ha explicat que estan fent reunions telemàtiques amb representants d’aquesta xarxa per trobar solucions per tirar endavant. “Fa dies que estem en contacte perquè estan en una situació molt complicada. I mirem de veure quines ajudes hi ha per donar continuïtat. La xarxa a Terrassa té un pes important amb 1.052 alumnes aquest curs, gairebé com les escoles bressol municipals i les llars d’infants de la Generalitat”.

Ciurana va dir que treballen en diversos escenaris com oferir assessorament en promoció econòmica i ajudes. “La Generalitat es va comprometre a donar ajuts de rescat per la covid-19 i des de l’Ajuntament estudiem beneficis en les contribucions municipals. Cal mirar totes les possibilitats per remuntar perquè nosaltres, des del nivell públic, no podríem pas absorbir un miler d’alumnes”. I també va afegir que estan mirant qualsevol activitat que pugui ser d’intrusisme. La regidora manté la seva inquietud per l’inici del curs al setembre per la covid-19. Inquietud compartida per la conselleria d’Educació i per docents i famílies. Ciurana va dir que, precisament, les famílies amb nens petits són les que estan més reticents. “Les famílies amb fills molt petits s’estan retenint molt pel virus i això fa que hi hagi centres de 0 a 3 amb vacants, fins i tot nosaltres en tenim”, va dir.

Publicitat
To Top