Publicitat
Terrassa

Alerta comarcal per la propagació de la Covid

El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha expressat la seva gran preocupació per l’expansió de l’epidèmia provocada pel virus de la Covid-19 al territori. La tendència de casos positius i de positivitat per PCR és clarament alcista, amb un fort repunt de casos des de principis d’octubre. I això està tenint ja efectes sobre el sistema sanitari, tant a l’atenció primària com als hospitals, on s’han doblat els ingressos a UCI i s’ha incrementat un 30% les hospitalitzacions. La radiografia s’ extreu de les dades de l’Observatori Comarcal que va recollir aquest divendres les principals dades epidemiològiques a la comarca els darrers dies per tal de poder valorar la incidència de la pandèmia al Vallès Occidental i prendre o sol·licitar les mesures pertinents per la contenció de les infeccions.

Segons dades de la Generalitat, en la setmana del 12 al 18 octubre s’han diagnosticat 2.220 casos positius a la comarca, un 27% més que en la setmana l’anterior, amb una tendència exponencial de creixement.

Del total del PCR fetes entre el 12 i el 18 d’octubre, el 9,4% eren positives. Fa dues setmanes les positives eren el 6,18%. Per sobre de 5%, l’OMS considera que la malaltia s’està expandint per sobre del que seria desitjable. La taxa d’incidència acumulada dels darrers set dies és de 239,5 casos per 100 mil habitants. L’índex de risc de rebrot és de 566’92 mentre que la setmana anterior era de 423’95. Per tant ha crescut 143 punts en una setmana. En la setmana del 12 al 18 d’octubre, hi va haver 145 noves hospitalitzacions i 24 ingressos a les UCI. Respecte a la setmana anterior les hospitalitzacions augmenten un 30% i els ingressos UCI es dupliquen. Les hospitalitzacions (i la positivitat) permeten confirmar que el repunt de casos es real i no està causat per la millora en la detecció.

Entre el 12 i el 18 d’octubre, es van registrar 14 defuncions de persones a causa de la COVID-19, el mateix nombre que la setmana anterior. Els dies que portem d’octubre han mort 37 persones i, des del juliol, 114. Des de que va començar la pandèmia fins avui, 1.534 persones han mort a causa de la COVID-19. Del total de defuncions, 509 s’han produït a residències. L’efecte de les mesures restrictives (bars i restauració, limitació aforaments,…) que es van prendre la setmana passada es reflectiran en les dades primera setmana de novembre.

Crida a la responsabilitat
Però des del Consell Comarcal s’alerta que “la situació és preocupant i no podem arribar al col·lapse del sistema sanitari”, segons el seu president, Ignasi Giménez. “Per això fem una crida a la responsabilitat individual, a ser conscients que només podrem millorar la situació si entre totes i tots hi posem de la nostra part”. Giménez també ha demanat que totes les mesures que s’apliquin i que tinguin un impacte econòmic puguin anar acompanyades d’ajudes i de mecanismes de suport per part de les administracions. Des del Consell es demana a la ciutadania “que es quedi a casa el màxim de temps possible i només surti per a treballar, comprar i anar a l’escola o institut. Els propers dies són clau per a poder trencar aquesta tendència alcista i no podem abaixar la guàrdia en cap moment”.

Així mateix, des del Consell Comarcal es fa una crida a la ciutadania per fer un bon ús dels espais naturals de la comarca. El president del Consell, Ignasi Giménez, ha manifestat que “veiem amb bons ulls la proposta de la Diputació de Barcelona de limitar, a partir d’aquest cap de setmana, l’accés en vehicle als parcs naturals, en el nostre cas, el de Sant Llorenç del Munt i de l’Obac. Som conscients que la pandèmia i el tancament de bars i restaurants està fent canviar hàbits de moltes famílies, que opten per l’esbarjo al medi natural, però hem de ser capaços de trobar un equilibri entre l’accés ciutadà a la natura i la conservació dels espais naturals”. L’epidèmia segueix desbocada a Catalunya, que per primer cop ha superat els 5.000 nous infectats en un dia, mentre que el risc d’expansió s’ha enfilat el divendres a un EPG de 635,7, gairebé 69 punts més que el dijous, amb 21 morts notificades en les últimes 24 hores i 296 persones més a l’UCI, 14 més que el dijous. La velocitat de propagació de la Covid-19 també segueix pujant i es va situar el divendres en 1,46, sis centèsimes més que dijous, cosa que indica que cada infectat contagia una mitjana de gairebé una persona i mitja, mentre que els pacients hospitalitzats ja són 1.698, dels quals 296 estan greus a l’UCI, 14 més que la vigília. Segons les dades de Salut, els morts des de l’inici de la pandèmia ja són 13.725, vint d’ells reportats en les últimes 24 hores, a les que encara no s’ha notat l’efecte del tancament de bars i restaurants que es va aplicar avui fa set dies, tal com recull l’agència Efe.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top